fredag 10 februari 2023

Ännu mycket osäkra uppgifter från jordbävningsområdet

 .

Häromdagen rapporterades i media att 6.000 byggnader förstörts inom jordbävningsområdet. Lite senare, eller om det möjligen var i morse, hade siffran stigit till 75.000. Men siffrorna är svårtolkade. Hur förstört är ett ”förstört” hus? det lär nog ta sin tid innan informationen blir tydligare. 


Hittills har siffror uppgående till ca 20.000 omkomna presenterats. Men då har räddningsarbetet bara hunnit krafsa lite grand på ytan för att finna överlevande som ger ljud ifrån sig. Döda ger inga ljud ifrån sig. Flerfamiljshus ligger som pannkakstravar ovanpå varandra och kan inte flyttas utan ett stort antal mycket stora specialmaskiner, vilka naturligtvis bara finns tillgängliga i mycket begränsat antal. Sedan måste det ju finnas plats att lagra det som lyfts bort någonstans. Svårigheterna som detta är förknippat med bör inte underskattas.


Redan nu tyder mycket på att denna jordbävning är den svåraste i mänsklighetens historia. Inte den svåraste i styrka, men den svåraste i antal dödsoffer. De svåraste vi känner till, uttryckta i antal dödsoffer, är enligt Wikipedia en i Egypten år 1201 vilken krävde en miljon dödsoffer och en i Kina år 1556 med 830.000 dödsoffer. Men naturligtvis är uppgifterna om äldre tiders jordbävningar mycket osäkra.


Hittills varierar ju som ovan nämnts, och av naturliga skäl, uppgifterna om denna den senaste jordbävningen väldigt mycket. Det finns inte heller någon tydlig definition av skadorna. Det kommer att ta mycket lång tid - troligen år - innan vi vet hur många som strök med, om vi någonsin får veta. Men, skulle det visa sig ligga någon sanningshalt i de senaste uppskattningarna och skulle antalet förstörda hus visa sig vara synonymt med hus som blivit så förstörda att dödsoffer i mängd krävts i dem, kommer denna jordbävning att visa sig med bred marginal vara den som krävt flest dödsoffer i mänsklighetens historia.


Ändå var inte den här jordbävningen särskilt stark jämfört med tidigare kända stora jordbävningar. De svåra konsekvenserna orsakas istället av ett antal faktorer, som att det finns mycket mer människor på jorden numera och därmed mycket tätt befolkade områden. Jordbävningen inträffade på natten, när människorna låg och sov, dessutom utan föregående varning. Vi bygger numera betonghus, med tio våningar eller fler. Sådana hus tenderar att falla ihop som en trave pannkakor när deras bärkraft sviktar, krossande människorna i dem.


Så småningom kommer vi kanske att få veta hur nyare hus klarat påfrestningarna, i jämförelse med äldre hus. Men dit är resan lång. Diskussionen tycks dock redan ha tagit fart i Turkiet, vilket rapporteras sammanhänga med att man tagit ut en skatt sedan tjugotalet år tillbaka, med det uttalade syftet att skapa jordbävningssäkra bostäder. Mer exakta uppgifter om detta verkar inte finnas ännu, men det jobbas garanterat på saken. Beroende på vilka uppgifter som kommer fram kan det naturligtvis komma att få stor politisk betydelse.


Så mycket vet man nog redan nu, som att jordbävningen inte torde vara någon bingovinst för Recep Tayyip Erdogan, som enligt hittills gällande planer, skulle möta oppositionens kandidater i presidentvalet den 14 maj - åtminstone de han ännu inte fängslat.


Mycket tyder på att han vunnit de senaste valen till stor del med hjälp av valfusk. Nu kommer kanske turkarna att fråga sig om Erdogan under sina 20 år vid makten ägnat sig åt rätt saker? Kanske var det inget framgångsrecept att prioritera att mörda civilbefolkningen i stort antal? Kanske hade det funnits bättre sätt att höja säkerheten för den egna befolkningen?


Det kan nog behövas extrema åtgärder för att Erdogan ska vinna nästa val. 


- Han får ringa Morgan! Nu ledde ju inte Morgans manipulationer till valvinst i höstens val, men en mindre ökning kunde dock det tänkta segrarpartiet räkna in. Sedan brukar vi ju säga att det är först tredje gången man gör något som det blir riktigt bra. Om valet i september var första gången Morgan fick orkestrera det socialdemokratiska valfusket finns det kanske visst hopp för Erdogan. Men om det var tredje gången, eller mer, ser det nog mörkt ut för Erdogan. Sedan ligger det i sakens natur att det är svårt att få fram säkra uppgifter eftersom sosseriet är dokumenterat obenägna att erkänna att de fuskat ens en gång, trots att alla som är det minsta politiskt intresserade vet hur de fuskat i alla val - så långt tillbaka man kan minnas.


Falun fredagen den 10 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: