torsdag 9 februari 2023

Katastrofturismen i Turkiet och Syrien

 .

Så vaknade katastrofturismen och katastrofparasiterna till liv igen. Det finns ingenting så nyttigt för egot och kassaflödet som en ordentlig naturkatastrof. Den nu i Turkiet och Syrien inträffade är perfekt. Där är det ingen som skjuter skarpt på en.


Det är vinter i området. 6.000 Hus uppges ha skadats, men av naturliga skäl är det oklart hur skadade husen är. Hur många av dem är lite skadade, så lite att de boende kunnat evakuera husen? Hur många är totalförstörda och har fallit ihop till en pannkakshög av betong omedelbart dödande nästan alla boende? Från sådana hus är det nästan omöjligt och mycket tidsödande att rädda någon. Förmodligen mäts tidsåtgången i veckor per hus - om man har tillgång till adekvata hjälpmedel.


Vi är nu inne på fjärde dygnet. Fortfarande kommer enstaka överlevande att kunna räddas, men den helt dominerande delen av de som överlevde själva jordbävningen sitter fast i ruinerna och har nu dött bort av sina skador, av kyla och av brist på vatten.


Skalven inträffade strax efter klockan 04 på morgonen. Då är nästan alla hemma och sover. På grund av osäkerheten i siffran 6.000 ”skadade” hus är det naturligtvis omöjligt att bedöma hur stort antal offer jordbävningen skövlade. Men en försiktigt uppskattning kan landa i 6.000 hus x 10 offer per hus = 60.000 offer. Men om en stor del av de ”skadade” husen är totalförstörda och dessutom flerfamiljshus med flera våningar kan antalet offer vara flera gånger högre. I varje sådant hus kan ju offren komma att räknas i hundratal.


Nu efter tre dygn strömmar hjälpen till Turkiet. Oklart hurdan hjälp. Hjälp att undsätta fastklämda överlevande är snart meningslös och låter sig sällan göras med hjälp av handbagaget. Hjälp att undsätta övriga överlevande är naturligtvis säkert adekvat.


Katastrofen är naturligtvis omtumlande, men ännu måttlig jämfört med den humanitära katastrofen i Ukraina. Men den i Turkiet innebär mindre risk för katastrofturisterna själva och de som lever på insamlingsverksamhet varför den är att föredra.


För den svenska krigsindustrin och servicepersonalen i regeringen innebär naturligtvis katastrofen en sällan skådad möjlighet att kamouflera Erdogan-kryperiet till humanitär verksamhet.


Falun torsdagen den 9 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: