måndag 13 februari 2023

Dr. Strangelove går igen?

.


Den 24 juli i år är det 43 år sedan den fantastiskt underhållande brittiske komikern Peter Sellers lämnade in pappren - alldeles för tidigt - vid bara 54 års ålder. Om det är sant, vill säga? Om han alls dog? När man följer med vad som händer i politiken - inte minst den amerikanska - går det inte att känna sig säker på att han är död.


Han hade en otrolig talang för att göra saker och ting, till synes på blodigt allvar, och alltid resulterande i en total katastrof. Ett sant komiskt geni.


Åtminstone de av oss som har nått mogen ålder har säkert hunnit se flera av Peter Sellers mästerverk. Exempelvis flera ”Rosa Pantern”-filmer (bilden). I den här verkligheten, som vi lever i nu, inte minst det som utspelar sig i USA, hjälper förstås Stanley Kubricks ”Dr. Strangelove” med Peter Sellers i tre(!) roller oss att förstå varför det blir så fullständigt galet när alla hela tiden gör sitt bästa.


Verkligheten har blivit som en Peter Sellers-film. Det går inte att vara säker på att han är död. Är det inte härligt, så säg.


Falun måndagen den 13 januari 2023

Mikael Styrman

. 

Inga kommentarer: