söndag 12 februari 2023

Väldigt svartvitt om turkiska byggnader

 .

I kölvattnet på framför allt de turkiska jordbävningarna pågår som ett sido- eller möjligen parallellspår till nyhetsrapporteringen en debatt som handlar om huruvida husen rasat på grund av byggfusk eller inte. Det tenderar att glida över till den förenklade synen: 


Rasat = Byggfusk

Inte rasat = Byggd enligt byggnormen.


Självklart förekommer det mycket byggfusk i Turkiet. Det belastar såväl gamla som nya hus. Men dessvärre är verkligheten sannolikt inte så enkel som diskussionen antyder. 


Det finns inte mycket som talar för att det skulle ha gått särskilt mycket annorlunda om alla hus hade uppfyllt den vid varje tidpunkt gällande turkiska byggnormen. Naturligtvis rasar fuskbyggda hus lättare än hus byggda enligt normerna. Konstigt vore väl annars? Problemet är förmodligen - med reservation för min totala avsaknad av kunskap om turkiska byggnormer - att även hus byggda enligt normerna rasar med nästan samma glada humör om de utsätts för en svår jordbävning.


Skillnaden de två kategorierna emellan är att de som är byggda enligt normen klarar en något svårare jordbävning än fuskbyggena. Men vid en svårare jordbävning rasar även de.


Min lekmannamässiga bedömning, enbart baserad på vad man snappar upp i samband med rapportering om snarlika händelser är att det krävs helt andra konstruktioner än vad som förekommer i Turkiet om byggnaderna ska klara svåra jordbävningar. Det krävs så kostsamma lösningar att om de skulle införas har inte turkarna råd att bo i dem utan får istället bo i tält - jordbävningar eller inte jordbävningar.


Det finns flera tänkbara sätt att förhålla sig till problemet med de turkiska jordbävningarna. Man vet så pass mycket i dag om kontinentalplattor och annat att man vet ganska bra var jordbävningar kan förväntas uppträda. Ett sätt är naturligtvis att inte bo där svåra jordbävningar kan förväntas. Lätt att säga, men naturligtvis inte lika lätt att genomföra. Följden blir att den som oroar sig flyttar till något annat område, medan de andra bor kvar.


En annan inställning är att svåra jordbävningar uppträder med ”geologisk” frekvens, varmed jag menar att det vanligen går mycket lång tid mellan dem - utifrån en mänsklig livslängd och tidsuppfattning. Det hinner vanligtvis inte inträffa många på samma plats under en människas livstid.


En annan aspekt man kan lägga på detta är att människan har en benägenhet att på nästan alla platser bygga med fel sorts byggmaterial och fel konstruktioner. Det förklaras naturligtvis av att man bygger med det som finns att tillgå på platsen och det är inte alltid rätt material utifrån de utmaningar som byggnaden kommer att möta.


Följaktligen bygger man med förhållandevis stumma och tunga betongkonstruktioner där det skulle vara bättre med lättare och mer elastiska konstruktioner vilka bättre skulle kunna ta upp rörelser. De tunga och stumma tenderar att falla ihop som pannkakstravar, men det är inte bevis på byggfusk. Jämför gärna med bostadskomplexet Champlain Tower South som rasade ihop på liknande sätt nära Miami, Florida, för något år sedan. 


Människan bygger med hus som inte tål vind och stormar där sådana ofta rasar. Med brandfarliga ytor där bränder ofta rasar. Brandfarliga material där man byggt tätt osv.


Det är lätt att säga att man i jordbävningsutsatta områden i Turkiet och Syrien inte borde bygga 8-10 våningar höga betonghus utan i stället exempelvis låga trähus, med lätta konstruktioner, inte minst på taket. Gärna sandwichelement? Men sådana material är inte så tillgängliga där. Det fanns kanske skog på många ställen, för länge sedan, innan människorna blev för många, men nu lär det inte finnas i överflöd?


Naturligtvis finns det säkert rikliga exempel på buggfusk i de nu drabbade områdena, Kanske är det till och med regel, snarare än undantag. Det brukar bli så i korrupta system. Men att Erdogan nu jagar lämpliga byggfuskare bevisar ingenting. Det bevisar bara att han är hänsynslös och just nu i behov av syndabockar att skylla på.


Det hade varit mer trovärdigt om han hade drivit en kamp mot byggfusk i månader och år. Han har ju trots allt suttit vid makten i 20 år och han kommer dragande med sina byggfuskare nu. Det är både ynkligt och ohederligt.


Så småningom - kanske - vi får veta mer om hur det var ställt med de raserade byggnaderna och med de som ännu står - både de som ändå är obeboeliga och måste rivas, trots att de inte rasade under jordbävningarna, och de som kommer att gå att flytta in i igen.


De stora katastroferna har vi ännu framför oss. Det är sannolikt när de extrema skrytbyggena som i typiskt mänskligt övermod är uppförda mitt på den kända ”Eldringen” runt Stilla Havet börjar drabbas av naturkrafterna. Då kommer allt som hittills inträffat att förblekna vid en jämförelse.


Falun söndagen den 12 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: