måndag 27 februari 2023

Rättsröta är inte en fråga om semantik

.

(Uppdaterad 230228 kl 00:58)


Mycket uppmärksamhet ägnas nu i media åt ett rättsfall, i vilket en femtioårig man som dömdes till tre års fängelse i tingsrätten för våldtäkt på en tioårig flicka, blivit frikänd i hovrätten på grund av hårklyverier kring betydelsen av ordet ”snippa”.


Hela mediaflocken drar iväg, som i sken, med samma budskap. Som om orsaken till domslutet verkligen är de fåniga hårklyverierna. Ingen tycks ifrågasätta det fåniga i påståendet - åtminstone inte i klartext. I vart fall törs man inte visa att ett ifrågasättande är orsak till drevet. 


Det finns säkert många professioner i vilka man kan undgå att lära sig att förstå ordet snippa och hur människor av olika ålder använder ordet. Men domare är inte ett sådant yrke.


Det här handlar inte om ordet snippa. Det handlar inte ens om olika uppsåtliga misstolkningar av ordet. Det handlar sannolikt om korruption. Problemet är att de fyra manliga domarna i hovrätten inte ville döma mannen. Avsiktliga misstolkningar av ordet snippa är bara redskapet för att komma fram till önskvärt domslut.

Mannen blev frikänd eftersom det inte fanns något alternativyrkande från åklagaren. Men hovrättens mygel blir så mycket tydligare av att åklagaren faktiskt hade ett alternativyrkande, men påverkades av hovrätten att dra tillbaka det. Därefter frikände hovrätten mannen efter det numera ökända svamlandet om snippa-begreppet.


För att få reda på vad detta handlar om måste vi veta mer. Vi vet inte vem mannen är, inte vilka domarna är, inte vilka släkt- eller vänskapsband som spökar i bakgrunden eller vilka herrklubbar, ekonomiska eller andra incitament som finns och som kan påverka domarnas vilja att förstå vilken betydelse en tioåring lägger i ordet snippa.


Vi har en sekretesslagstiftning som påstås ha syftet att skydda den personliga integriteten. Kanske gör den det ibland? Mest verkar den dock skydda brottslingar i den offentliga sektorn som alltid tycks kunna gömma sig bakom den, men även andra brottslingar. I det här fallet kanske den som vanligt gör det svårare att ta reda på vad som egentligen ligger bakom hovrättsdomen. Men det som framför allt behövs är en journalist som vill hoppa av drevet och göra lite riktigt journalistiskt arbete som omväxling. Det räcker nog med en.


Falun måndagen den 27 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: