torsdag 9 februari 2023

Olympiad i Sverige år 2030?

 .

IOK påstås ha vänt sig till Sveriges Olympiska Kommitté med en förfrågan om huruvida Sverige vill åta sig att ordna vinterolympiaden 2030. Så nu är Björn Eriksson - som alltid ställer upp när bröderna kallar - på banan igen.


Det sägs inte i klartext varför Sverige får förfrågan. Men det går naturligtvis att ana sig till. Japanerna som var utsedda att ordna evenemanget har backat ur och ingen annan är under rådande klimatförhållanden dum nog att åta sig det - utom möjligen Sverige.


Befintliga anläggningar får användas. Det betonar man och det låter ju bra. Det artar sig till rena bingovinsten...


Då återstår ju bara den lilla teknikaliteten om det är ett sommarspel eller vinterspel som ska ordnas? Det är ju förstås också anledningen till att japanerna har hoppat av. Men givet de snabba klimatförändringarna är det kanske en icke-fråga. Det lär väl bli sommarspel oavsett om man kallar det för det ena eller det andra.


Kanske kan man kalla det klimatanpassade vinterspel, eller ge spelen någon annan förskönande och verklighetsförnekande omskrivning?


Istället för skidslalom kan man åka mountainbike nedför Åreskutan.

Längdskidåkning blir rullskidor längs Norge-vägen.

Hockey spelas med roller-blades.

Skidorientering springande i skogen med skidor på ryggen.

Bob blir lådbil ned för berget.

Konståkning utgår och ersätts av konstsim - om det inte är för varmt i vattnet i Åresjön i januari 2030.


Nöden är uppfinningarnas moder och vad gör man när allt verkar hopplöst och man ombeds hålla masken för att försvara korthuset?


Falun torsdagen den 9 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: