söndag 12 februari 2023

Religionen och psykopaterna

 .

Religionen är - nästan alltid - antingen influerad av, eller till stor del kontrollerad av psykopater, antingen inom religionen eller sådana utanför religion, i position att kunna påverka eller dra nytta av religionen.


Före Kristi födelse fanns ett otal olika religioner i Europa, Nordafrika och främre Asien, liksom förmodligen på alla andra ställen där det finns människor. I stort sett alla hade för vana att då och då, när det ansågs behövas för att kontrollera människor, hugga huvudet av dem eller skicka dem vidare till nästa liv på något annat sätt. Kontroll över tillträdet till nästa liv ger en betydande styrkeposition.


Det fortsatte även efter Kristi födelse, men efter hand togs det viktiga arbetet över av kristendomen och lite senare även av Islam.


Häxprocesser - ett annat pikant religiöst inslag - förekom fram till upplysningstiden, i vårt land lite längre, till slutet av 1700-talet.


Det finns ett ganska tydligt samband mellan en outbildad befolkning och en stark religiös makt över folket.


Sedan Medeltiden har den kristna kyrkans makt över befolkningen klingat av, men kyrkan i samarbete med olika furstar, eller på deras uppdrag, har behållit en del av sin forna makt.


I Sverige tappade kyrkan det mesta av sin makt när socialdemokratin vuxit sig så stark att den inte ansåg sig behöva kyrkan längre. Nu finns kyrkan ännu kvar, men till stor del reducerad till en krympande underavdelning till sosseriet, ofta bemannad med sosseriets politruker, som regel medförande viss status för berörda politruker.


Ryssland regerades av tsarväldet i samarbete med ortodoxa kyrkan. I Sovjetunionen genomfördes en avkristningskampanj och kyrkorna blev djurstallar. När Hitler angrep Sovjetunionen uppmuntrades religiositeten igen. I dagens Ryssland använder sig Putin av kyrkan för att stärka sin makt.


I islamska länder har ofta kyrkan ett starkare grepp om befolkningen, sannolikt till stor del beroende på låg utbildningsnivå hos befolkningen. Turkiet är ett exempel på ett land där den politiska makten använder sig av kyrkan (islam) för att kontrollera befolkningen. Enligt en artikel i Aftonbladet, lördagen den 11 februari 2023, författad av den turkiske journalisten Ece Temelkuran, är budgeten för departementet för religiösa frågor i Turkiet 14 gånger större än budgeten för katastrof- och nödsituationer. Det är i ett land som utgör en nästan egen kontinentalplatta, den Anatoliska plattan, vilken är inringad av och återkommande stöter samman med den Arabiska, den Eurasiska och den Afrikanska plattan och därför återkommande hemsöks av jordbävningar.


Jag tror inte en minut på att den skeva relationen beror på att en psykopat som Erdogan är religiös. Det är sannolikt en direkt följd av en maktstrategisk bedömning som Erdogan gjort. Nu verkar det som om det kanske sparkar tillbaka mot Erdogan. Lite mindre budget till religionens vapendragare och lite mer budget till katastrof-förberedelser skulle sannolikt ha försatt Erdogan i ett gynnsammare läge än hans nuvarande. Men helt bortkastat var det kanske inte för Erdogan. Han påstås ha fått religionen att hålla dödsmässor även för de många människor som inte dött ännu, men är instängda i sina hus.


Förmodligen av gammal vana fortsätter han att låta gripa journalister som är kritiska mot hans politik. Men en sådan här katastrof - vars vidd ännu inte klarnat - kan nog leda till att många sätter likhetstecken mellan Erdogans politik och för tidigt avlidna familjemedlemmar - mosade till döds av sina bostäder.


Falun söndagen den 12 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: