söndag 5 februari 2023

USA, Turkiet, Ryssland och Iran i retrospektiv

 .

När nu frågan stöts och blöts om vad USA kan eller inte kan göra för ett Turkiskt ja till Sverige i NATO, kan det vara bra att minnas historien.


Det saknas inte statskupper i andra länder, orkestrerade av USA. Tvärtom. Sådana går det tretton på dussinet. Det finns en, som jag tycker ganska lustig historia som påminner om det:


Frågan är, varför det aldrig blir någon statskupp i Washington, när det blir i nästan alla andra huvudstäder på de amerikanska kontinenterna?

Svaret är att det inte finns någon amerikansk ambassad i Washington.


Den gamla historien fick förnyad aktualitet när Putin försökte frammana en statskupp i Washington genom sin låntagare Donald Trump.


Det snuddar vid en annan gammal historia som också har mycket verklighetsförankring. När banken tror sig vara duktig företagare går det alltid åt helvete. Det gjorde det ju för Donald Trump också, så den gamla historien bär syn för sägen.


Men just i Turkiet är det ganska speciellt. Västerlandets öppet fientliga handlingar, liksom undergrävande verksamhet, riktade mot Turkiet brukar inte lyckas. Ryssarna brukar inte heller ha någon större framgång i Turkiet.


Amerikanska intressen skulle nog gärna störta Erdogan, men med det historiska bagaget törs de nog inte försöka. Ett misslyckat försök skulle placera Turkiet i Putins famn. 


Putin försörjs med drönare från Iran. Även detta kan åtminstone delvis förklaras av historiska skeenden.


Arvet från hanteringen av Persien ligger som en blöt filt över USA:s Mellanösternpolitik. 

Statskuppen mot den demokratiskt valda Mossadegh—regeringen gick bra kortsiktigt - men efter iraniernas störtande av den Shah-styrda USA-marionettregimen förbyttes framgången i flera generationers plåga som pågår än.


Ett liknande haveri i hanteringen av Turkiet resulterar sannolikt i att motståndarlaget kommer att bestå av Ryssland, Turkiet och Iran. I diskreta former gör det väl redan det. Åtminstone håller de sig på ”speaking-terms” med varandra av ren självbevarelsedrift.


Inte så lockande att utmana…särskilt inte efter framgångarna i Afghanistan.


Falun söndagen den 5 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: