söndag 5 februari 2023

Brittisk dumhet kontra svensk dumhet

 .

Jag såg en nyhetsflash härom dagen, som berättade att den man som tog sig in i slottet Windsor Castle i Storbritannien, beväpnad med en armborst, med trolig avsikt att skada Drottning Elisabeth, har erkänt sig skyldig till förräderi.


Min första tanke var, att det där med erkännandet skulle nog bara kunna ske i Storbritannien.


Men efter en en stund insåg jag, att liknande kan ha hänt i Sverige, till och med på Säpo. Men då har kanske ingen förstått det eftersom ingen kunde det språk som gärningspersonen talade.


Den svenska nästan paniska beröringsskräcken gentemot allt som skulle kunna tolkas som utslag av rasism eller främlingsfientlighet driver svenska politiker och byråkrater att utforma regler som omvärlden tolkar som utslag av ren oförställd dumhet. Utlänningarna förstår inte att det är utslag av godhjärtad dumhet. Det anses av den svenska eliten vara mycket finare än vanlig dumhet. Även när den leder till att nyss från utlandet inflyttade genast får arbeta med det hemligaste vi har. Åtminstone tills jänkare eller britter, som har bättre koll på våra hemliga verksamheter än vi har själva, hör av sig och påpekar:


Nu får ni väl för fan skärpa er!


Inte ens i Sverige kan väl det där vara ok?


Falun söndagen den 5 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: