fredag 24 februari 2023

Kommer justitieministern att ställa sin plats till förfogande?

 .

Har vi nu en ny förvaltnings- och rättsordning? Får nu varje chef i den offentliga sektorn, som har klantat till det eller har problem i sin förvaltning, städsla sin egen politruk, med uppgift att för skattebetalarnas pengar fria beställaren och utföra ett karaktärsmord på andra?


Så har ju rikspolischefen Anders Thornberg agerat i fallet Mats Löfving. Kanske var han fartblind efter att, enligt media, ha gjort något liknande tidigare, när han var Säpo-chef. Även den gången anlitade han samma lyhörda politruk som han nu tog livet av Mats Löfving med. Varför ändra på ett vinnande koncept..?


Att vara rikspolischef är en ansvarsfull uppgift som kräver ett rörligt intellekt, gott omdöme och hög moral, om han ska vara till nytta för sina uppdragsgivare - skattebetalarna - och ett föredöme för poliskåren.


Rättsskandalen som Anders Thornberg på onsdagen åstadkom tillsammans med sin handgångne man, Runar Viksten, saknar nog motsvarighet åtminstone i modern svensk tid. Den ger anledning att starkt betvivla om nuvarande rikspolischefen besitter några av de egenskaper som jobbet kräver.


Den metod som användes, att skyndsamt föregå åklagarens utredning, och att hänga ut Mats Löfving offentligt, vid två samordnade stora direktsända pressinformationer, för att presentera en ”intern” utredning, som var allt annat än opartisk, utan någon möjlighet för Löfving att försvara sig, var ingenting mindre än totalt vidrig.


Jag kan inte se att det finns någon annan rimlig väg för regeringen att gå än att utan dröjsmål avskeda Thornberg, om han inte i stort sett omgående avgår självmant.


Det finns dessutom anledning att väcka frågan om inte både Anders Thornberg och Runar Viksten bör åtalas för mord, alternativt dråp, för att ha provocerat fram Mats Löfvings självmord.


Justitieminister Gunnar Strömmer har i detta ärende, vid upprepade tillfällen, hoppat i så galen tunna att han har anledning att fråga sig om han - efter att ha avskedat Thornberg - även ska ställa sin plats till förfogande.


I bakgrunden finns alltid möjligheten att rikta ett misstroendevotum mot ett stadsråd. Det är naturligtvis lite svårbedömt hur oppositionen skulle ställa sig till ett sådant. De är ju inte precis kända som rättssäkerhetens försvarare. Å andra sidan har de inte tidigare utmärkt sig för några skamkänslor över egna missgärningar. Det är väl därför inte osannolikt att ett misstroendevotum mot justitieministern ligger i farans riktning.


Falun fredagen den 24 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: