fredag 24 februari 2023

Hur länge kan vi ha en omoralisk stolle som rikspolischef?

 .

Det är en sak att man ärver problem efter sosseriet. Men varför i all världen ska man göra sosseriets problem till sina egna? Och varför ska man förvärra dem?


Kanske gick det prestige i frågan om rikspolischefen? SverigeDemokraterna ville kicka Anders Thornberg, medan regeringen genom justitieministern Gunnar Strömmer satte klackarna i backen.


Regeringen i allmänhet, och Gunnar Strömmer i synnerhet, har nog anledning att förbanna den dagen då de beslöt sig för att skydda Thornberg, oavsett om anledningen var prestige eller något annat.


Gunnar Strömmer har mycket att svara på i dessa dagar.


Varför lät inte justitiedepartementet göra en egen - från polisledningen fristående - utredning som med friska och opartiska ögon kunde analyserat missförhållandena inom landets högsta polisledning?


Hur kunde justitieministern acceptera att Anders Thornberg anlitade en torped som han tidigare nyttjat i snarlika sammanhang, dessutom för en rättsvidrig åtgärd som inte möter någon rättsordning alls? Hur den påstått ”interna” utredningen slutsatsmässigt skulle komma att se ut måste ju ha varit uppenbart redan vid beställningstidpunkten - åtminstone för den som inte är född igår och som var hemma den dagen då förståndet delades ut.


Hur kunde justitieministern acceptera att rikspolischefen gjorde en ”intern” utredning, som inte var mer intern än att resultaten sjösattes i två samordnade presskonferenser, i direktsändning, med all media närvarande, och där man efter tillintetgörande, men ogrundad, kritik meddelade att Mats Löfving skulle få sparken? Dessutom efter att minuterna innan ha kungjort att det inte fanns några fel på de under jäv fattade besluten.


Om besluten är fattade under jäv, men jävet inte har nyttjats till att missbruka beslutsrätten, har jag svårt att se att något annat än en reprimand eller en mindre disciplinär åtgärd skulle kunna komma i fråga.


Gunnar Strömmer har mycket att svara på efter rikspolischefens och hans gangstertorpeds lyckade operation som resulterade i Mats Löfvings självmord.


Rubrikens fråga är ytterst adekvat. Om det här tillåts passera kommer det inte att ta mer än en grisblink innan Thornbergs rättsövergrepp får mängder av efterföljare i den offentliga sektorn. Den svenska offentliga sektorn lider ju inte precis någon brist på samvetslösa kriminella stollar i chefsposition - som regel politiskt tillsatta.


Falun fredagen den 24 februari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: