fredag 5 juli 2024

Härskartekniken bakom de absurda förslagen

 .

Igår presenterades en statlig utredning angående hur grova återfallsförbrytare ska hanteras.


Mycket talar för att politiken och byråkratin i Sverige vill göra som man är vana att göra.


Man vill låsa in missdådarna med buller och bång - efter att först ha låtit den statliga ineffektivitetsverkstaden utreda deras gärningar under flera års tid, medan de - som regel importerade busarna - i flertalet fall kunnat fortsätta begå brott.


Sedan, när medias fokus riktats någon annanstans, avser man släppa ut dem - i tysthet.


Den nu valda metoden för att begrava åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten är klassisk. Man begraver något som man inte vill genomföra genom att presentera det under semestern, när både befolkningen och media har garden sänkt.


Det säger oss förstås en hel del om hur långt narkotikan tagit sig in i vårt samhälle och om vilka som tjänar på narkotikalangningen.


Narkotikan handlar om klassisk affärsverksamhet:


  1. Skapa efterfrågan för att få upp volymen.
  2. Skapa brist för att få upp lönsamheten.
  3. Skapa monopol genom att sticka käppar i ekrarna för konkurrenterna.


Jag skulle bli mycket förvånad om det förhåller sig på något annat sätt än att alla - eller åtminstone nästan alla - större narkotikabeslag har sitt ursprung i att konkurrenter tipsar polisen.


Den som har bästa relationen till polisen vinner och har kommit närmast monopol. 


Den vetskapen bör man bära med sig när man tolkar polisens, rättsväsendets och medias olika aktiviteter på området.


Det man alltid bör fråga sig är


Varför uppmärksammas just det här?

Varför uppmärksammas det just nu?

Vem gynnas av att just det här uppmärksammas?


Ett förmodligen ganska bra framgångsrecept för narkotikasyndikat är att av och till tipsa polisen om några konkurrenter och också försäkra sig om att polisen kommer ihåg vem som tipsade.


I media framhålls det som skickligt polisarbete. Det är det väl, på sätt och vis, men det har ju också en baksida i form av att en betydande - troligen dominerande - kriminell sektor fredas.


Att utredningen presenterades den 4 juli säger naturligtvis allt om den. Ingen i den knarkbefryndade maktapparaten vill ha den, så man sänker den genom att göra ett avsiktligt dåligt utredningsarbete och begrava utredningen i tysthet under semestern, på USA:s nationaldag. Samtidigt får andra i media i uppdrag att uppmärksamma USA:s nationaldag - som om det vore vår egen - för att vi ska glömma nedläggningen av låtsasutredningen.


Falun fredagen den 5 juli 2024

Mikael Styrman

.

torsdag 4 juli 2024

Ännu en låtsaslag föreslås

 .

Nu har politikens galenpannor slagit till igen.


Det lär väl inte finnas något land i vilket makteliten är så lyhörd för maffians önskemål och så immun mot befolkningens väl och ve som i Sverige.


I alla andra länder som blev lika hemsökta av grov kriminalitet som Sverige är skulle man lagstifta om ”förvaring” av grova och samhällsfarliga brottslingar, med ett individuellt bestämt golv som stadgade om den minsta tid som en sådan brottsling måste sitta inne, för att skydda landet och den hederliga delen av befolkningen.


Så inte i Sverige.


I Sverige föreslår man istället efter utredning ”förvaring” med en maximal tid för det grovt kriminella slöddret att vara borta från gatorna. Det gör naturligtvis hela utredningen och lagstiftningen som den syftar till helt meningslös. Ett pajaseri utan like!


Det är ett gammalt talesätt att den sista idioten inte är född ännu.


Nej, så är det. Men när han blir född kommer han säkert att utreda åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten i Sverige - och leverera helt hjärndöda förslag för att inte stöta sig med maffian. Precis som vanligt, med andra ord.



Falun torsdagen den 4 juli 2024

Mikael Styrman

.

Stålverk 80 - Släng dig i väggen!

 




Godhjärtad dumhet eller grov kriminalitet?

 .


Hur i h…e kan regeringen landa i att det är rimligt att släppa en livstidsdömd grov folkmördare i utbyte mot en betydelselös svensk politiskt anställd lallare som hittar på att åka till Iran samtidigt som en process som den mot Noury pågår?


Det är ju obegripligt! Åtminstone om avsikten inte varit att tillmötesgå iranska intressen genom att torpedera rättsskipningen mot Noury.


Det är heller inget mindre än en beställning på fler framtida kidnappningar av svenskar internationellt.


Bara en idiot byter väl en livstidsdömd grov brottsling mot en aningslös valp? Ett sådant byte är i vart fall inte förenligt med att upprätthålla någon som helst tilltro till vare sig rättsväsende eller utrikespolitik.


Kan man byta en livstidsdömd grov brottsling mot en valp så lär man få se fram emot många svenskar tagna som gisslan i framtiden.


Återstår även att förklara hur en med utrikespolitik verksam person kan tro att det är ofarligt att besöka Iran i egenskap av privatperson? Det bär inte sanningens prägel.


Snarare luktar det utrikespolitiska provokationer lång väg.


Vad annat kan man säga om den bögpolitiska manifestationen i flyghangaren som krönte den svenska galenskapen?


I vems säck har den idén varit innan den hamnade i de svenska bögarnas påse?


Man frågar sig onekligen om det inte finns några heterosexuella alls kvar i den svenska statsapparaten? Har den svenska utrikesförvaltningen helt förvandlats till en homosexuell aktivistorganisation?


Måste alla vara bögar numera i den svenska administrationen?


Falun torsdagen den 4 juli 2024

Mikael Styrman

.

Årets icke-nyhet?

 .

Årets icke-nyhet måste väl ändå vara amerikanska Högsta Domstolens utslag att Donald Trump har immunitet för åtgärder han vidtagit i egenskap av president, men saknar immunitet för åtgärder han vidtagit i egenskap av privatperson.


Tänk att det ska krävas ett HD-beslut för att landa något så självklart.


Att Donald Trump går ut med ett meddelande där han låtsas att HD på något sätt gått honom till mötes ger inte anledning till annan bedömning.


Men visst andas HD- avgörandet sin självklarhet till trots ett mått av beröringsskräck. Rättsväsendet får gärna döma Trump, men det är inget som HD törs göra och kanske inte heller något som HD ska ägna sig åt.


Att delta i presidentval och valfuska är ingen uppgift som ingår i presidentämbetet - inte ens om media och republikaner försöker övertolka HD-avgörandet för att skapa intresse eller driva sin uppfattning.


Tyvärr visar rättsväsendets beröringsskräck att inte heller det amerikanska rättsväsendet är fritt från rädsla för den grova organiserade brottsligheten.


Men vem hade trott något annat?


Det som trots allt återstod av det amerikanska rättsväsendet tycks nu ha kollapsat inför det hot mot domarna som det skulle kunna utgöra att ha avkunnat en dom mot en galning och galningen sedan blir president.


Det är varken första eller sista gången som en galning blir statschef här i världen. Det har inträffat många gånger - även i demokratier.


Men länderna har inte fortsatt att vara demokratier särskilt länge efter att man valt en skrupelfri galning till president.


Falun torsdagen den 4 juli 2024

Mikael Styrman

.

Trädgränsen ”rör sig nedåt” också

.

Vi har väl alla läst att vårt varmare klimat får skogen att klättra högre upp på kalfjället?

Nu visar det sig att det varmare klimatet även får skogen att gro och blomstra på platser längre ned än kalfjället, vilka platser tidigare varit för kalla för skogen att gro på. Se på de bifogade bilderna. De visar myrar som bara för några år sedan var för kalla för att tallplantor skulle kunna växa där. Under ca 60 år som jag sprungit på dem har ytterst få träd slagit rot på myrarna.


Men nu är det annan ordning. Nu får det varmare klimatet tallplantorna att skjuta upp ur myren i ett helt annat tempo.


Det som var kal myr igår är idag i vart fall ungskog som snart överglänser en dito som röjts utan tanke på att älgar också har rätt att vistas i guds fria natur, utan att utrotas av betongsocialister som saknar skogligt kunnande. Ungskog bör skötas så att den inte ser ut som om Första Världskriget dragit fram över den efter att den först röjts och sedan älgbetats.


Många har teorierna varit om varför det inte växer skog på myrar, eller mossar som man väl säger i södra Sverige. Vanligaste förklaringen är väl kanske att myrarna är magra, att de saknar något viktigt ämne nödvändigt för skogens tillväxt. Kanske, eller till och med troligen, stämmer väl det ibland även om påståendet upprepas med en drucken papegojas envishet, utan att ledas i bevis. Kanske är det så enkelt som att man glömt att tala om för skogen att den saknar något, så nu växer den i alla fall.


I norra Sverige är jag benägen att tro att det vanligaste felet inte är att det saknas något - ett ämne exempelvis - utan istället att det finns för mycket av något - kyla - åtminstone i övre Norrland.


Kanske var det ändå rätt att den saknade något - i detta fall tycks det vara värme.










Falun torsdagen den 4 juli 2024

Mikael Styrman

.