tisdag 12 november 2019

Hanteringen av Malmö är genant


.

Jag ser att den gamla byggmästaren Percy Nilsson uttalar sig i media om situationen i Malmö. ”Det är ingen gangsterstad”, säger han, "det är bara 100-150 rötägg som håller på och förstör".

Det finns ingen anledning att tro något annat. Och så ser det ut i övriga svenska städer i vilka det håller på och växer fram liknande problem. Det är nästan alla svenska städer - men Malmö leder. Och det visar tydligt på det offentligas fundamentala oduglighet.

Sedan tycks Percy Nilsson mena att en stor orsak till problemen är ”neddragningar inom polisen för 10-15 år sedan”. Det där tror jag att den gode Percy har fiskat upp av någon kompis som är polis och som skyller ifrån sig som alla andra. Sedan sätter han sitt hopp till de stora programmen med de stolta avsiktsförklaringarna som den offentliga sektorn nu skramlar med.

Det kan väl inte uteslutas att neddragningar inom polisen för 10-15 år sedan har bidragit till nuläget, men det är nog tyvärr bara marginella bieffekter. Det verkliga problemet är den impotenta och handlingsförlamade köckenmödding som våra politiker förvandlat rättsväsendet till.

Det har i många år uppmärksammats hur moraliskt nedbrytande det är för en polis, och för alla andra, att innan han själv hinner hem från jobbet, är brottslingar som han gripit på förmiddagen ute och begår nya brott på eftermiddagen.

År efter år får ungdomsbrottsligheten växa till sig, och förvärras, utan att samhället reagerar. Vad kan det bli annat än grova brottslingar av ungdomar som växer upp i familjer vilka papporna övergivit och överlåtit åt den dubbelarbetande mamman, och socialen, att fostra sönerna - utan stöd från rättsväsendet?

Samhället som borde reagera och genast styra upp gör istället ingenting. När brottsregistret sträcker sig över flera A4-sidor och slyngeln har slagit någon oskyldig människa sönder och samman - oklart för vilken gång i ordningen - håvas de in i domstolen som med en lagstiftning och en kultur som tvingar dem att missköta sina jobb, dömer ligisten till ett par månaders ungdomsvård som alla vet att bara är bullshit - ja, då blir det som i Malmö, och det blir det överallt snart.

Trots sina pompösa floskler kommer politikerna, vägledda av den godhjärtade dumheten, förmodligen inte att åstadkomma någonting. Förfallet kommer att fortsätta, medan politikerna slår varandra verbalt i skallen i fråga om huruvida det är just 7.800 nya poliser som löser problemet, eller om det måste vara 11.300 som andra politiker hävdar med samma emfas. Sanningen är förmodligen att ingetdera hjälper, för ehuru viktigt är det ändå en bifråga. 200.000 nya poliser hjälper inte, om de inte kan klara upp brott, och om lagen tvingar åklagare och domstolar till samma meningslösa lallande som hittills.

Samhällets respons på ungdomsbrottslighet måste komma prompt - i jourdomstolar som avhandlar uppenbara fall genast - och övriga strax - inte tre år senare, tillsammans med 30 andra åtalspunkter som ger rabatt.

Jag tror inte att våra ängsliga politiker kan hantera den här frågan, varför samhällets förfall kommer att fortsätta. Polis, åklagare och domstolar kommer inte heller i fortsättningen att klara upp och döma av några brott. De kommer istället att även i fortsättningen hjälpa kriminella politiker att begå brott. Det är de mycket bättre på.

Förfallet kommer att fortsätta tills det kapitulerande samhället så småningom överlåter åt medborgarna att lösa sina problem med brottsligheten själva - utan polisiär inblandning. Så kommer det att bli och brottslingarna gör det redan. Det är det vi bevittnar nu. En effektiv och handlingskraftig marknadsreglering. Den kommer att sprida sig till vanliga människor, vilka hänvisas till att välja mellan att antingen blanda in ett odugligt rättsmaskineri, eller att lösa sina problem med brottsligheten.

Jag tycker nog att det är fåfängt att tro, att de senast presenterade flosklerna kommer att lösa problemen. Men jag har gärna fel på den punkten. Skulle de mot all förmodan lyckas, bör vi genast skicka ned dem till Mellanöstern, för då kan de fixa fred där också.

Falun tisdagen den 12 november 2019
Mikael Styrman.

Inga kommentarer: