söndag 3 november 2019

Har USA världens sämsta brandförsvar?


.
Rubriken är naturligtvis tillspetsad. Säkert finns det många länder i världen som har sämre brandförsvar än USA. Utan att känna till förhållandena kan jag tänka mig att till exempel Somalia, Nigeria eller Zimbabwe har ett sämre brandförsvar. Men det kan ju förstås vara fördomsfullt att tro. Fast det är ju länder som åtminstone USA och andra industriländer inte gärna vill jämföra sig med.

Om man följer rapporteringen i media slås man av häpnad över hur odugligt brandväsendet är i exempelvis Kalifornien. Tiotusentals människor evakueras återkommande, tusentals hus antingen brinner ned eller hotas av att brinna ned. Samma procedur upprepas år efter år utan att någon lärdom dras och utan att några förebyggande åtgärder vidtas.

Fråga är om ett land som genom att trycka värdelösa dasspapper utan täckning kan skicka, och skickar, flottor runt om i världen för att godtyckligt bomba försvarslösa människor till stenåldern. Men trots alla resurser som man lurar till sig med sin svindelvaluta kan man inte släcka den enklaste brand i det där slyet som man har i sina bergssluttningar istället för skog.

Det enda jag möjligen kan tycka att är ännu odugligare är att när den svenska brandförsvarsattrappen i vanlig ordning klantar till det hämtar man ”experter” från USA, som om en brandbekämpningsexperts kompetens mäts i hur många hus han lyckats bränna upp. Enligt svensk och amerikansk civilförsvars- och brandbekämpningsexpertis tycks det vara så att ju fler hus man bränt upp, desto bättre brandbekämpare anses man vara.

Falun söndagen den 3 november 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: