söndag 10 november 2019

Polisen måste ändra sitt arbetssätt


.

Det skjuts och sprängs och mördas folk nästan varje dag, nu när den godhjärtade dumheten fått styra landets migrationspolitik.

Varje gång slutar det likadant. När media kommer dit står det tiotalet polisbilar med blåljus på, trots att platsen är övergiven och det inte finns någon trafik eller något annat heller att varna, eller varna för. 20-30 poliser står och pratar som för att få tiden att gå medan ett par kollegor sätter upp de traditionella blåvita snörena.

- Vad ska det vara bra för?

Då, när det inte längre finns någon eller något av intresse på platsen…

Nog förstår jag att det är bra att göra en noggrann polisutredning. Men när det inte resulterar i några fällande domar någonsin. Varför ska då hela stans poliser vara där, som om det inte fanns någon annan brottslighet att bry sig om? Brottslingarna är väl sällan där timmar efteråt? Borde inte de flesta poliser vara någon annanstans - någonstans där brottslingarna kan tänkas vara?

Är det poliser i drivor där det tidigare skjutits eller sprängts för att de är rädda för brottslingarna? För att de vet att det är det säkraste stället att vara på? För om det är någonstans brottslingarna inte är, så är det där det skjutits för en stund sedan?

Ungefär så gjorde tyska polisen för något decennium sedan, när Tyskland invaderades av grova, tungt beväpnade gangsters från öst, som inte drog sig för att skjuta. Då stannade polisen längs vägen när de fick larmet och väntade 5-10 minuter så att brottslingarna skulle hinna iväg och polisen slapp möta dem. Det finns argument både för och emot ett sådant agerande, men det är lätt att ta till sig att det kan vara förenligt med den svenska polisens arbetssätt, som innebär att man gärna skyfflar drivor av papper i många år, innan man slutligen lägger ned utredningarna. Polisen borde vara ute och ta fast brottslingarna istället för att sitta inne på kontoret och leka arkeologiska utgrävningar i pappersdrivorna.

Helst sysslar man för övrigt med sådana ”brottslingar” som man blivit ombedda att begå politiskt beordrade justitiemord emot, för att få dem inlåsta i politiskt fängelse - de är nämligen ofarliga.

På liknande sätt är det med att be detektiven allmänheten om tips. Det väntar polisen alltid med tills alla garanterat har glömt allting, eller dött en naturlig död. Så gör man, trots att vi alla vet redan från början att det inte finns särskilt stor chans att polisen kommer att klara upp ärendet utan allmänhetens hjälp.

Och vad är det för mening med att hålla på utreda varenda knarkskjutning eller hemmagjord smällare som om det bara gjordes ett enda brott om året, när alla vet att det skjuts och sprängs varenda dag?

Polisen beter sig som om den grova brottslighetens syfte är att fixa jobb åt polisen så att de får sitta inne på kontoret och umgås och dricka kaffe och skyffla papper i flera år utan att komma i mål. I så fall har jag en överraskning åt polisen: Det är meningen att polisen ska ta fast brottslingarna, så att de inte gör fler brott, så att polisen inte ska kunna sitta inomhus och gömma sig för brottsligheten i flera år. De ska vara ute och ta fast busarna så att det inte begås några brott.

De ska fråga och annonsera efter tips innan vittnena hunnit dö. Däremot ska de inte - som i Hallonbergen-fallet - tipsa brottslingarna om vilka vittnena är.

Och som sagt, när det har skett en skjutning, ska de där 20-30 poliserna som står framför TV-kamerorna istället sprida ut sig över stan och spana efter flyende mördare och dynamitarder som beter sig avvikande.

Det är nästan bara senildementa mördare som kommer tillbaka till platsen för skjutningar och sprängningar samma kväll. 12-15-åriga araber och afrikaner som begår mord må ibland vara mer eller mindre intellektuellt efterblivna - men de är inte senildementa.

Jag tror att polisen fått alltihop om bakfoten. Det är inte EFTER brottet de behöver vara på plats - det är före och när det äger rum. Det är ingen korrespondenskurs att vara polis. Man måste vara närvarande.

Istället är man ”extra närvarande” i några dagar efteråt. Det ger ett ganska patetiskt intryck och det är säkert inget effektivt sätt att använda resurserna på.

Falun lördagen den 9 november 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: