måndag 25 november 2019

Störst går först…


…gäller i trafiken, men också i många andra sammanhang. Nu har medias förhållningssätt till omvärlden varit på tapeten, på grund av Sverige-Demokraternas Landsdagar. Även i det sammanhanget gäller ”störst går först”. Så stort och oberoende mediabolag finns inte, att det inte är lyhört mot makten och andra aktörer med betydande finansiella resurser. Det gäller i extra hög grad våra mut- och bidragsknarkande korthus till svenska mediahus.

Det väcker oerhörd frustration och ilska hos den som blir censurerad eller förtalad utan att läsarna/tittarna/lyssnarna får veta det, därför att mediahusen går suspekta aktörers ärenden. Det är svårt att göra något åt. Det är den som har makten som har förmågan att göra något åt det. Problemet är att när man får makten och belönas med mediahusens servilitet är man inte längre lika angelägen om att åtgärda missförhållandet. 

Istället leder maktskifte till att mediahusens censur och vilja att avslöja besvärande omständigheter riktas om. Till viss glädje för mediahusens nya gunstling och till betydande förtret för den som tidigare drog nytta av mediahusens beredvillighet att anpassa sanningen till mäktiga intressens önskemål.

Men det förutsätter förstås att makten är tillräckligt stabil, för att inte vara sårbar för plötsliga hugg i ryggen, från de annars servila stödannonseringsknarkande mediahusen, för i så fall gäller inte det nyss beskrivna. Ett sårbart villebråd är alltid ett sårbart villebråd.

Falun söndagen den 24 november 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: