fredag 14 oktober 2016

Dylan, Obama, Cheney och Nobel

.
Här har vi oroat oss över hur psykopaternas samvetslösa fiffel på och runt Karolinska ska påverka Nobelpriset. Efter att Norska Stortingets Nobelkommitté utsåg Barack Obama till fredspristagare. utan att han uträttat särskilt mycket annat än att hålla några valtal - som kanske var skrivna av någon annan - föreföll det finnas all anledning att oroa sig över att Karolinskas kaos skulle resultera i att Alfred Nobels minne skulle fortsätta att kraftigt devalveras, för att inte säga besudlas.

Vår oro för vad pajaserierna på Karolinska skulle åstadkomma verkar dock ha varit något enögd. Åtminstone hamnar den nu i skugga bakom det senaste hotet mot Nobel, som även det kommer inifrån organisationen. Jag syftar naturligtvis på att man utsåg Bob Dylan, som inte gjort något på 50 år, till nobelpristagare i litteratur. Det han gjorde för mer än 50 år sedan borde inte heller rendera honom något litteraturpris.

Spontant tänkte jag att det måste ha varit ett häftigt fylleslag på akademien som resulterade i att stofilerna trodde sig dela ut Polar Music Prize och inte Nobelpriset i litteratur. Minst lika häftigt som den brainstorming som fick Nobelledningen att komma fram till att det viktigaste att göra med Alfred Nobels kvarlämnade pengar var att bygga ett modernt tempel åt sig själva i Stockholms City.

Men så var det nog inte, vid närmare eftertanke. Troligare är väl att det är det klassiska USA-kryperiet som har slagit till igen. Det som innebär att Nobelpriset delas ut till amerikaner om de så vore hästar. I så fall har det gått ganska bra när man utsåg Dylan. Det kunde ha gått mycket värre. Det kunde ha delats mellan Barack Obama och Dick Cheney. Men än finns det hopp.

Nästan hela Mellanöstern och delar av Afrika och Asien står i lågor till följd av amerikanska maffians interventioner. Flyktingar och immigranter från dessa områden översvämmar länder som ligger 20-talet länder bort och vars stollar till politiker tror att det är deras sak att städa USA:s bakgård, med sina egna skattebetalares pengar. Och fortfarande har Dick Cheney inte fått det Norska Stortingets Fredspris till Alfred Nobels minne.

Skärpning Nobelkommittéerna!

Att det sedan finns akademiker som hänger sig åt mygel, väntjänster och gentjänster är inte precis ovanligt. Vi ser ibland spåren efter deras mygel med gemensamma tillgångar för att skapa egen vinning. Det kan handla om psykopater som anställs som struptransplantörer, isbrytare som lånas ut i utbyte mot gentjänster, nobelpris vilkas beslutsprocess påverkas otillbörligt eller som nu en musiker som får ett litteraturpris. Det är därför inte ägnat att förvåna att det finns professorer som förfäktat att Bob Dylan skulle få nobelpriset i litteratur. Man kan till och sträcka sig så långt att man säger att den dagen det inte finns myglare i den akademiska världen - då finns det anledning att vara verkligt orolig för vad som pågår.

Falun fredagen den 14 oktober 2016
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: