söndag 18 december 2022

Besynnerlig panik i Furuvik

 .

Informationen vi nås av från Furuvik är filtrerad, andra- och tredjehandsinformation. Det är vanskligt för en utomstående att veta vad som egentligen utspelat sig där.


Frågan bör väckas, varför man inte försökt söva chimpanserna innan man sköt dem till döds? Åtminstone har jag tolkat den rapportering jag tagit del av så att det inte skett. Det fungerar kanske inte att söva chimpanserna om de är stressade, har det sagts från parkens eller förståsigpåares sida. 


Men jag har inte sett något som talar för att chimpanserna varit stressade. Däremot tycks ju personalen varit drabbad av vild panik. Det borde därför - naturligtvis - ha provats att söva chimpanserna först - innan man skjuter dem till döds. Det framstår som något obegripligt varför personalen drabbats av denna vilda panik. Det är ju inte uthungrade lejon, tigrar eller grizzlybjörnar som varit på rymmen. De har inte heller varit ute på stan och käkat upp folk. Tydligen är det chimpanser som kommit ut från sitt hägn - i en folktom djurpark - i ett vintrigt Sverige.


Det är väl vinter i Furuvik, som i resten av Sverige? Även chimpanser börjar väl frysa och blir hungriga?


För mig förefaller det vettigaste vara att sätta ut mat åt chimpanserna i hägnet och ge dem egen nyckel. Det senare tycks ju vara avklarat eftersom de varit lösa. Rimligen lockar kyla och hunger tillbaka dem till hägnet. Om personalen inte hinner skjuta dem innan de hinner leta sig tillbaka till hägnet.


Med reservation för att den information vi får är filtrerad förefaller det som om det största problemet i Furuvik finns mellan öronen på dem som driver och sköter parken.


Det återstår ju sedan att förklara hur chimpanserna kom lös. Men givet vad som utspelat sig efter att de kom lös verkar det ju bara konsekvent.


Falun söndagen den 18 december 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: