.
Med rätta uppmärksammades igår att en Boeing tillhörig Air India på väg från Ahmedabad till London störtade strax efter, eller rättare uttryckt under - start. Ännu har man inte räknat färdigt hur många som omkom, men åtminstone över 260 handlar det om. Antalet omkomna är inte så förvånande. Mer förvånande är att en (1) person överlevde med endast mindre skador.
Ännu är det naturligtvis inte fastställt vad som orsakade olyckan och naturligtvis är det svårt att avhålla sig från att spekulera. Jag ser att en flygexpert som citerades i svenska media hade uttryckt att planets landningsställ var utfällt, vilket det inte ska vara. Jag för min del, tror att det kan vara en förhastad slutsats. Flygningen blev nämligen så kort - av filmer att bedöma endast några sekunder - att det aldrig gavs tid att fälla in landningsstället.
Att landningsstället aldrig blev infällt beror på endera av följande - och möjligen på båda orsakerna - att piloten upptäckte att planet hade för begränsad lyftkraft. Då fäller man inte nödvändigtvis in landningsstället. Man gör ingenting som kan tänkas ta kraft från motorerna, särskilt inte som den omedelbara reaktionen och bedömningen blir att man strax kommer att behöva landningsstället och då fäller man inte in det, om man alls finner sig ha tid att tänka på det. Man fäller - möjligen - in det om det visar sig att man kan flyga med stället ute eller svänga, men inte båda sakerna samtidigt.
Den film som finns och som visar starten, pekar - menar jag - ganska tydligt mot att planet var för tungt lastat för rådande väderförhållanden. Det är påstått att planet inte var helt fullsatt. Det säger inte så mycket. Det kan ändå ha varit för tungt för rådande väderförhållanden, särskilt om det hade mycket bränsle och kanske annan last med sig än sådan som härrörde från passagerarna. Haveriet är i så fall kanske orsakat av ett nybörjarfel.
Av filmen att döma är det ganska uppenbart att flygplanet tappar sin lyftkraft när det kommer upp ur ”ground effect”. Om piloten då ändå försöker stiga ”stallar” planet och sjunker igenom. På högre höjd går det att hantera, med viss höjdförlust som följt. Men på låg höjd finns inte sådana marginaler utan följden blir ett haveri. Här kan ett andra nybörjarfel ha bidragit till haveriet.
Den fortsatta utredningen kommer att visa om piloten/piloterna även gjorde ett annat nybörjarfel - nämligen att fortsätta dra i spakarna trots att erforderlig lyftkraft saknades. Om sedan allmänheten får veta det är en annan pilsner. Det är inget högt kvalitetsbetyg för ett flygbolag om det visar sig att bolagets piloter fortsätter att dra i spakarna även om lyftkraften saknas.
Möjligen finns även risk för att planet självt fortsatte att försöka stiga - piloterna ovetande. Det undandrar sig min bedömning hur styrsystemet är uppbyggt på en Boeing av den aktuella typen. Av just en sådan anledning som nyss nämnda störtade Air France Flight 447, en Airbus på väg från Rio de Janeiro till Paris den 1 juni 2009. Planet var så byggt, att efter att piloten hållit ett höjdroderutslag en kort tid fortsatte planet - piloterna ovetande - att flyga med samma höjdroderutslag - även om piloten släppte spaken.
Utan att det på något sätt ännu är helt klarlagt hur det förhöll sig på den aktuella flygningen kan man konstatera att planet kunde starta och börja stiga, till synes utan problem. Planet kunde, eller borde möjligen ha klarat att, flyga i planflykt eller med svagare stigning. Piloten skulle då möjligen ha ”gått runt” fältet med försiktig ”bankning” i en vid sväng, landat och lastat om planet, allt under förutsättning att den omkringliggande terrängen medgav sådana operationer. Det är också möjligt att piloten - om starten lyckats - hade fortsatt flygningen, beroende på hur planet betedde sig. Vikten avtar ju successivt under resans gång efter hand som planet förbrukar bränsle.
Det är ett tämligen känt faktum i flygarkretsar att få av dagens piloter är vad man ursprungligen menat med piloter. Många är, till följd av dagens tekniska hjälpmedel och i avsaknad av riktig flygträning inte piloter i ursprunglig betydelse, utan mer att beteckna som TV-speloperatörer. Den tekniska utvecklingen som skett och valts av flygtillverkare och operatörer har kommit att betyda att dagens piloter i flertalet fall kan flyga lika mycket själv som lokförare kan svänga.
Falun fredagen den 13 juni 2025
Mikael Styrman
.