.
”And now to something completely different”, som det brukade heta i Monty Phyton. Från indiska flygkrascher till svenska(?) jordgubbar.
Som de flesta andra livsmedel i år har jordgubbarnas pris stigit som en raket.
I en större livsmedelsbutik i en svensk landsortsmetropol vilken jag besökte, var en flera meter lång kyl avsatt till prunkande berg av jordgubbar, i flera våningar. Tydligen finns det gott om bär. Dock tyder inte priset på det. Snarare tyder priset på brist på bär.
Bären var ovanligt stora och härligt röda. Jag köpte två askar. Men väl hemkommen upptäcker jag att en del av bären redan är övermogna. Sådant händer naturligtvis nästan alltid med bär. Men när bären är extra dyra är man förstås extra känslig för om de är prima eller ej. Bär som börjat bli förstörda är inte längre prima.
Någon eller några i kedjan mellan jordgubbslandet och kundens matkasse har nog spänt bågen för hårt i år.
Dyra bär tjänar man mer pengar på än billiga bär. Enkel matematik. Men bär som är så dyra att de ruttnar i butiksdisken istället för att bli sålda tjänar man nog inte så mycket på. Framför allt gör man det inte fler gånger. Så småningom lär sig åtminstone flertalet kunder var man ska köpa bär och var man inte ska köpa bär, samt var man får betala prima pris för sekunda bär.
Den som säljer sekunda bär till prima pris får nog räkna med att även andra varor i sortimentet med tiden belastas med en viss skepsis från kundernas sida. Sådan skepsis kan ta lång tid att arbeta bort - om det alls lyckas.
Falun fredagen den 13 juni 2025
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar