onsdag 13 april 2011

Alla har vi våra el-bekymmer

.


Japan

I Fukushima har ett elverk förlorat kontrollen över minst ett, troligen två, kärnkraftverk. Det är långt ifrån säkert att man någonsin återfår kontrollen över dem. Gör man inte det förlorar man förmodligen kontrollen över fyra ytterligare kärnkraftverk strax intill eftersom strålningsnivån riskerar att bli så hög lokalt att inte människor kan vistas i området. Det inte klart ännu hur det ska gå. Det kan inte uteslutas att det leder till att hela eller åtminstone stora delar av den japanska huvudön Honshu måste överges för flera generationer framåt.

Inget ansvar har ännu utkrävts.



Angola

I Lobito, i Angola, står ett kraftverk med två svenska gasturbiner för fäfot. De byggdes som U-hjälp med svenska skattemedel och av svenska företag för att lysa upp afrikanernas tillvaro. Hur det skulle gå till är något oklart eftersom ledningarna ut från kraftverket bara sträcker sig några hundra meter ut från kraftverket för att sedan upphöra i intet. Så varför då bygga ”kraftverket”? Nu behöver man inte bekymra sig över det eftersom gasturbinerna kördes sönder när de skulle tas i drift så de kan i alla fall inte lysa upp någon afrikansk tillvaro. Men de hundratals miljoner skattemedel som förbrukats lyser i alla fall upp några makthavares och deras kumpaners tillvaro. Om det inte är u-hjälp så är det i alla fall I-hjälp. En ren bokstavsfråga. Men hur kommer det sig att sådant förekommer utan att ”den tredje statsmakten” uppmärksammar sådant? Sådant här borde ju skattebetalarna få veta mer om. Det skulle de säkert göra om den svenska journalistkåren bestod av journalister i högre grad än Stasimedarbetare.

Inget ansvar har ännu utkrävts.



Tyskland

Svenska statsägda Vattenfall har varit verksamma ett antal år i landet. Det synes just nu mest ha resulterat i att svenska statens anseende i allmänhet och Vattenfalls i synnerhet är i fritt fall i landet. Tillgångar realiseras, hundratals miljoner har bundits i problembelastade kärnkraftverk som nu möjligen är stängda för tid och evighet och därmed möjligen har transformerats till ett betydande negativt värde - för stort för att offentliggöras. Den svenska debatten handlar om mera lätthanterliga men ändå stötande pseudofrågor. Nämligen om fallskärmarna till chefer som bytts ut i rask takt efter kortare tids anställning.

Sveriges elabonnenter övertaxeras för att täcka kostnaderna som inte borde förekomma. För Fortums del går pengarna till Ryska maffian. För statliga Vattenfall till fiasko efter fiasko ute i Europa. Generaldirektören Yvonne Fredriksson och hennes Sancho Panza, Göran Morén, har för att komma till rätta med detta, på regeringens uppdrag, verkställt en ”tvångsförvaltning” av Ekfors elnät, som om det var det viktigaste elproblemet i landet att komma till rätta med.

Inget reellt ansvar har ännu utkrävts.



Sverige

I Sverige har politikerna byggt en tunnel som inte behövs genom Hallandsåsen och som heller aldrig tycks bli färdig. De har även byggt en enkelspårig järnväg, Bottniabanan, som aldrig tycks börja fungera - inte ens med den begränsade kapacitet som en enkelspårig järnväg har. Att bygga den med dubbelspår från början när alla grejor och gubbar fanns på plats, så att den skulle duga någonting till, skulle kostat några tiotals procent mer. Att börja härja intill en drifttagen och trafikerad järnväg med att bygga ett spår till kostar flera hundra procent mer. Och hovnarrarna från den svenska pressen står bredvid och applåderar enligt Nordkoreansk modell.

Pengarna som har förbrukats borde istället använts, bland annat, till att förnya kontaktledningsnätet som är i så dåligt skick att det ramlar ned här och där och periodvis får järnvägskommunikationerna att upphöra i större eller mindre delar av landet. Krutuppfinnarna på departementen tror, eller låtsas tro, att konkurrensen ska fixa det problemet. Dock ännu oklart hur det ska gå till.

Inget ansvar har ännu utkrävts.



Södra Sverige

I Södra Sverige har nyligen hundratusentals kunder varit utan el och/eller telefon efter en storm. Tiotusentals så länge som åtta månader. Alltihop beroende på att elverket i fråga inte förnyade sina anläggningar utan använde medlen till att köpa andra anläggningar, för att senare höja priset. Alltihop med tillsynsmyndighetens och den politiska maktens goda minne.

Inget ansvar har ännu utkrävts.



Norra Sverige

I Norra Sverige har anförts av en liten högljudd mobb, att ägaren till Ekfors Kraft AB, dvs jag, har vägrat att låta minoritetsägare med ett aktieinnehav mindre än en procent av företagets aktiestock styra företaget. Jag har även vägrat att köpa deras aktier och att göra det till ett pris som de själva har bestämt. Det blir förstås en extra grov kränkning eftersom jag har struntat i det faktum att en av dessa har en moster som delat säng med en minister. Jag har även vägrat att låta den organiserade brottsligheten överta företaget genom en massiv borgenärsattack innebärande att företaget undandragits sin kort- och långsiktiga finansiering. För att göra en lång historia kort har det lett fram till den ”företagsvänliga” alliansregeringens pågående ”tvångsförvaltning” av bolaget, närmast innebärande att en kriminell advokat från Skellefteå sedan sex månader tillbaka omhändertar intäkterna från verksamheten. Ekforsbolagen som byggt och drivit nätet i nästan hundra år och alltjämt driver nätet har lämnats att sköta verksamheten utan intäkter.

Det saknas inte allvarliga beskyllningar mot bolagen. En av de tyngsta som utslungats under senare tid är att Pite Energi har en bättre hemsida än Ekforsbolagen. Hur ska man kunna värja sig mot anklagelser av sådan tyngd och finess?

Det här säger en hel del om den svenska alliansregeringens kompetens och moral menar jag. Regeringen som gärna omnämner sig själv som företagsvänlig och säger sig gynna sysselsättningslinjen. Eller är regeringen oinformerad - som vanligt?

Vad har regeringen gjort i frågorna? Har Ekobrottsmyndigheten fått i uppdrag att utreda oegentligheterna inom Energimarknadsinspektionen och Vattenfall? Eller begränsar sig Ekobrottsmyndighetens kompetens och jurisdiktion till att trakassera småföretagare som det politiska systemet med eller utan assistans av det kriminella bankväsendet för närvarande plundrar?

Ansvar har inte utkrävts i det här fallet heller, åtminstone inte på annat sätt än att bolagets ägare, dvs jag, då och då låses in i fängelse för att jag inte låtit mig plundras på företaget. Att ansvar inte utkrävts trots att detta utspelar sig inför öppen ridå beror förmodligen på att den Stasianstrukna svenska journalist- och mediakåren, mediaattrapperna, går och gömmer sig när den politiska makten ägnar sig åt brottslig verksamhet. I andra länder granskar journalistiken makten. Den kallas där Den Tredje Statsmakten. Även svenska mediarepresentanter kallar sig gärna representanter för Den Tredje Statsmakten. Men i praktiken kan sällan en svensk chefredaktör åstadkomma något mer kritiskt än en avsugning av en makthavare.

Jag drar mig till minnes att det finns ett skämtanslag med texten:

Det finns tre sorters chefer.
De som får saker och ting att hända.
De som ser saker hända.
De som undrar vad fan det är som händer.


Kanske är det på något liknande sätt med ministrar också? Alla har vi våra el-bekymmer. En del får saker och ting att hända, men inte alltid sådant som är till nytta. En del är välinformerade. Andra tycks alltid oinformerade om vad som händer. I media har framkommit att Centern ska hålla extra partikongress hösten 2012. Det har senare modifierats till hösten 2011. Det är nog ingen stor fråga om Centern ska hålla partikongress till hösten. Då är det en större fråga hur Maud Olofsson ska överleva som Näringsminister och Centerledare ända till hösten.

Håller regeringens inbördes lojalitet, ovilja att hålla sig informerad samt rädsla för byråkratin på att leda till att hela alliansregeringen begår kollektivt Harakiri?


Övertorneå den 13 april 2011
Mikael Styrman
.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på dig Mikael, har läst om ditt öde och jag förstår inte hur du orkar att arbeta med så många och starka krafter som vill krossa dig?

Det behövs personer som du som vågar utmana makten, tyvärr så drabbas du personligt av detta och det beklagar jag..

Kämpa på, jag hoppas att rättvisan segrar i ditt fall, det är helt sanslöst vilka vidriga metoder som används emot dig, nu visar verkligen staten sitt rätta ansikte kan man säga och det är inte vackert att se.

Du har min support i alla fall..
Företagare i Luleå

Anonym sa...

mikael, vilken mästerlig skrivare
du är! måste träffa rakt på spiken om dom som läser detta har ngn normal begåvning. kämpa på.

Anonym sa...

Skulle inte stå ut en dag med detta. Tänk på din hälsa och försök hitta något mindre pressande att jobba med.

Stoppa smot och heja HV sa...

Vi brukar ju ha samma syn på förföljelsen av Ditt företag och där har jg ingen anledning att ädnra åsikt. Konstaterar idag att man begärt 14 miljoner av skattemedel(?) för att klara av det.
Men i övrigt tycker jag att Du skjuter lite över målet. Olyckan i Japan får nog inga stora efterverknignar. Det är ju mest jod131 som kommit ut och med en halverignstid på 8 dygn är den snart borta.
Betr. Vattenfall och Tyskland har vi diskuterat detta förut och det är inget som berör den svenska verksamheten. Att Vattenvall skulle "överdebitera" sina kunder är inte korrekt, då gör ju Du det med i så fall, eftersom Du har lika höga om inte högre avgifter. Men jag tycker att både Du och vattenfall har skäliga avgifter.
Betr. tunnel genom Hallandsåsen vet Du lika bra som jag att den behövs för att möjliggöra en vettig tågtrafik över/runt nämnda ås. Däremto kan man grunna över förarbetet och utförandet av arbetet. Men det har gjorts fel i många andra projekt både privata och offentliga.
Din egen verksamhet vet Du ju bäst om själv. Jag tycker fortfarande att det var tråkigt att Du inte "slängde" in en koncessionsansökan och bet huvudet av skammen och satte vårt kära EMI på pottkanten.
Rätt tycker jag skall vara rätt!!

Mikael Styrman sa...

Hej Lennart!

Ja, de fick 14 miljoner. Och de kommer att användas till att försöka göra skit och pannkaka av vårt företag. På sätt som det ofta blir när statliga psykopater släpps lös.

Förhoppningsvis får Du rätt om Fukushima. Själv är jag inte lika övertygad om att det kommer att gå så bra. Det är nog lätt att underskatta allvaret. Två, eventuellt tre av aggregaten är ännu utom kontroll och bassängen med använt bränsle är det stora problem med. Det finns, menar jag, en inte oväsentlig risk för att de förlorar kampen om området nära kraftverken, så att inget effektivt arbete kan bedrivas där på grund av för höga strålningsvärden. Om det händer kan en följd bli att de förlorar kontrollen över alla sex verken. Åtminstone om aggregat nr 3 har förekommit uppgifter om att den är laddad med Mox-bränsle som är betydligt farligare. Delar av plutoniumet i Mox-bränslet har en halveringstid på 24.110 år. Med ett olyckligt händelseförlopp kan fler kärnkraftverk dras in som kedjereaktionen hos rasande Dominobrickor.

Det är kanske inte det troligaste scenariot men det kan naturligtvis bli så att stora delar av Honshu blir obeboeligt. Det är illa nog, menar jag, att sådana saker inte kan uteslutas. Det tecknar en bild av en energiform helt utom egentlig kontroll. Mer styrd av slumpen än kontrollerad av människan. Sen är knappast den senaste jordbävningen och tsunamin de sista som kommer att drabba Japan. Det finns 49 aggregat till som väntar på att flyga i luften i Japan.

Jag kan inte hålla med om att man kan göra någon sådan koppling mellan Ekfors och Vattenfalls tariffnivåer som Du gör. Ekfors har byggt och drivit landsbygdsdistribution och minikraftverk utifrån anspråkslösa förhållanden och småskaligt, blivit tvångsförvaltade tre gånger och blivit bestulet på stora tillgångar av kriminella politiker. Vattenfall har, oförskämt gynnat av lagstiftning, byråkrati m.m. och med tillgång till skattebetalarnas plånbok fått bygga ut Luleälven m.m. och har trots det eventuellt lyckats göra hela koncernen konkursmässig på kort tid genom engagemanget i Europa. Verkliga förhållanden mörkläggs än. Och vad har ett svenskt statligt kraftbolag där att göra över huvud taget?

Vattenfalls sätt att driva sina kärnkraftverk m.m. har enligt E24 föranlett Frankfurter Allgemeiner Zeitung att skriva ”Ondskan har ett namn - Vattenfall”. Bådar inte gott för framtiden.

Säkert får man en bättre fungerande tågtrafik med en tunnel. Lika säkert är att den inte är prisvärd. Och den är direkt olämplig att bygga om det får till konsekvens att den tränger ut andra nödvändigare och mer akuta investeringsbehov så att järnvägstrafiken i allmänhet kollapsar eller hotar att kollapsa. Vi bör uppmärksamma allvarligt felaktigt skötta projekt så att vi kan lära oss av dem. Inte trösta oss med att fel har gjorts både tidigare och i andra sammanhang. Någon sorts styrning och kurshållning måste man ha i statlig verksamhet också så att den inte blir ett tombola där slumpen styr.

Ines Uusmann sa om tunneln genom Hallandsåsen att om man kunde åka till månen och landa där kan man bygga en tunnel genom Hallandsåsen. Med den inställningen till nödvändigt utrednings- och analysarbete för stora statliga investeringar får man vara tacksam att det blev en tunnel genom Hallandsåsen. Det kunde lika gärna blivit en bro från Göteborg till Oslo.

Beträffande koncessionsansökan. Vi har gett in ansökan för fem år sedan. Men förföljelsen av Ekfors har aldrig berott på en utebliven ansökan. Istället var ansökan en tid en förevändning för att trakassera bolaget. Inte orsaken utan en förevändning. Man måste hitta på förevändningar ibland för att skurkstreck ska se sakliga och hederliga ut.

Bästa Hälsningar
Mikael S

Per sa...

Mikael, har du inte tänkt på skriva en bok ? Du har mycket att dela med dig om..

Anonym sa...

"När Castro tog makten"
Såg en norsk dokumentär på kunskapskanalen lördag 16/4 om när Castro tog makten på Cuba och hur han nationaliserade privata företag och dödade massor av oliktänkande,
Det verkar finnas många "Castros" som försöker i sverige, Det kanske blir en dokumentär om Ekfors en vacker dag.
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till Per:

Nog har jag väl tänkt tanken någon gång. Men en del av det jag skulle kunna dela med mig av kräver mycket arkivarbete. För närvarande kan jag inte avsätta så mycket tid till skrivande att det skulle räcka till en bok.

I en bok kan man ju behandla ett antal frågar mer grundläggande, men långt i efterhand. Bloggandet tilltalar mig just nu mer. Det ger en möjlighet att vara med i nuet och skriva lite grand om aktuella frågor.

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Hoppas att det blir en dokumentär om fiaskona i Ekforsbukten...