söndag 24 februari 2013

Kronvittnen rättsstatens sammanbrott

.




Vi har kunnat följa en mängd och allt värre rättsskandaler som har utspelat sig framför våra ögon.

Oskyldiga döms till långa fängelsestraff för brott som de ibland alldeles uppenbart inte har gjort. I många fall infinner sig en misstanke om att domstolen dömt mot bättre vetande. Ibland är det så flagrant att misstanken inte går att hålla ifrån sig.

Thomas Quick är det senaste och hittills grövsta exemplet.  Föga förvånande har rättsväsendet använt sig av Quick, dels för att låtsas klara upp olösta mord, dels för att skydda de verkliga gärningsmännen som får gå lösa på våra gator och fortsätta sitt brottsliga hantverk. Åtminstone i några fall torde det även innebära att undergräva rättsstatens existens genom att brottslingar verksamma inom rättsväsendets hägn skyddas och kan fortsätta sin undergrävande verksamhet.

Vad gör då rättsväsendet och alliansregeringen åt saken?

Jo, man driver utvecklingen mot ett system som kommer att innebära att ännu fler brott kan förväntas "klaras upp" genom att oskyldiga döms istället för skyldiga.

Det är nämligen innebörden av ett kronvittnessystem som allianspartierna enligt media numera bekänner sig till.  Rättsstaten struntar numera fullständigt i, om den som döms är skyldig eller oskyldig - bara någon kan dömas. Det är ett system som är ägnat att gynna de grövsta brottslingarna och skydda dem från straff. Det är nämligen den som har mest att förlora på att rättsväsendet fungerar som också har mest att vinna på att undgå straff genom att vittna falskt mot någon annan. Och ger man brottslingar belöningar för att vittna falskt så kommer brottslingar att vittna falskt. Säkert som amen i kyrkan.

Som för att kompensera för de många felaktiga domarna vill flera av allianspartierna numera att man ska döma de allt fler oskyldiga och/eller felaktigt dömda till strängare straff.
- Om man inte duger till att döma de skyldiga så ska man i alla fall döma de oskyldiga hårdare  :-)

Alliansregeringen och rättsväsendet undergräver rättsstatens överlevnad genom att på detta sätt alliera sig med den grövsta brottsligheten. I förlängningen innebär naturligtvis införande av ett kronvittnessystem att rättssäkerheten och rättsstaten är på väg åt fanders. Men då rör de ju åtminstone på sig, till skillnad från tågen som ofta står stilla.

Men det är väl med det här som det är med mycket annat. Det måste först köras fullständigt under isen innan det kan bli bättre.

Den som vill läsa mer om vad som händer i ett land som håller på att gå under i kriminalitet, och vars exempel alliansregeringen vill följa, kan läsa mer genom att klicka här.

Mikael Styrman, Övertorneå
Anders Mansten, Nyköping
.

Inga kommentarer: