torsdag 28 februari 2013

Vi har blivit lurade!

.

Vadå - hästkött i våra Maffiabollar?

- Vi har blivit lurade!

Så säger industrin och slår upp sina ljusblå och ett fullständigt oskyldigt ansikte. "När vår leverantör erbjöd oss att köpa prima nötkött för mindre än halva priset utgick vi naturligtvis ifrån att det var prima svenskt nötkött, ekologiskt uppfött, och det kunde vår leverantör intyga, bland annat, så det fanns ingen anledning för oss att ställa några ytterligare frågor".

Så tycks dessvärre moralen vara i vår livsmedelsindustri.

Och det är inte så konstigt att de gör så. Mycket pengar finns att tjäna för den som fuskar. Ekonomisk katastrof väntar om hörnet för den som inte gör det. Inga sanktioner från samhället för den som fuskar. Det är fullkomligt riskfritt att förgifta - eller riskera att förgifta - ingen vet - konsumenter. Kött som kött säger okunniga konsumenter. Som den antilop på savannen som glatt promenerade fram till ett lejon, nyfiken på vad det var för en lustig antilop som hade gyllene man.

Vi är fostrade till hjälplösa konsumenter.

Vi är också fostrade att riktig mat inte får kosta något. Inte heller kvalitetskläder får kosta. De senare får inte kosta mer än skräp som bara håller några tvättar. Det får däremot räntor till banken göra. Och mobiltelefoner. Och röstande i melodifestivalen. Och exklusiva bostäder som vi inte har råd med.

En krögare som säljer "svensk kinamat" kan med lätthet, av ganska få gemensamma råvaror, slänga ihop 100 rätter. En svensk konsument eller "standardkrögare" kan på sin höjd klippa upp en krympfilmsförpackning till en djupfryst panerad köttbit av okänt ursprung.

Det är inte bara när det gäller läs-, skriv- och räknekompetensen som skolan misslyckats. Den har också gjort oss alla till hjälplös kanonmat åt en samvetslös industri. Och socialdemokratin har behandlat skolan som om den var på väg att göra alla svenskar till nobelpristagare - helst samtidigt så att ingen blir förorättad. Istället blev vi hjälplösa skräpmatsköpare som knappt kan läsa innantill.

Många maträtter tar inte särskilt lång tid att laga själv - för den som kan. Med planering tar det ibland kortare tid än att köpa färdigt. Alltid billigare. Alltid nyttigare. Och med kunnande även godare.

Vi behöver hemkunskapsundervisning i skolan - mycket hemkunskapsundervisning - hela skoltiden.

En gång i tiden startades folkhögskolor för att lära folk läsa och skriva. Idag för de flesta en tynande tillvaro. Inte sällan tillhandahålls rent löjliga låtsaskurser. Men här är något som verkligen behövs idag och som möjligen folkhögskolorna skulle kunna tillhandahålla - hemkunskapsundervisning för vuxna! Lär folk att laga mat själva från råvaror. Idag går folk arbetslösa, har obegränsat med tid men kan inte laga mat. De kan inte ens baka, men de kan köpa snabbmat av okänt ursprung för flera gånger högre pris.

Här har verkligen Jan Björklund något att bita i. Ta itu med den nya hjälplösheten. Passiviserade och inkompetenta konsumenter som inte kan göra någonting själva. Det är bara kunniga konsumenter som kan värja sig mot maffians infiltration av livsmedelsindustrin. Så, vems sida står regeringen på? På konsumenternas eller maffians?

Övertorneå torsdagen den 28 februari 2013
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

mkt bra ide..
både stimulans för hjärta o hjärna!

får hur resturanglobbyn m huldt i spetsen skulle skrika om d förslaget kom upp!!

Anonym sa...

Hej, och tack för intressant läsning. Här är något som jag funnit väldigt intressant. Det tycks som om korruptionen och det systematiska kriminella konspirerandet mot folket som den nuvarande parasitiska Maktstrukturen är involverad i, möjligen kan åtalas enligt "Common Law" och Internationell rätt. Det är ju inte bara hästkött man ljuger om, utan hela "systemet" är en fiktion.

Hoppfullt tycker jag:

http://itccs.org/2013/01/30/second-session-of-the-international-common-law-court-of-justice/

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Se mitt svar i egen blogg:

"Ingen genväg till näringsfrihet och rättssäkerhet."