tisdag 2 april 2013

Flyg renarna också!


.
Dödsdömd?
Våra statstjänstemäns fruktlösa försök att göra av med skattebetalarnas pengar, och samtidigt sysselsätta sig själva, tilldrar sig allt mer uppmärksamhet. I gårdagens Göteborgs-Posten (GP) skojar man också om Junselevargen. Under avdelningen PS, som åtminstone igår var en skämtteckning, föreslås att man istället för att hålla på och flyga runt Junselevargen med helikopter flyger ned några renar till Stockholm. Och det vore väl inte så dumt, om man vill att vargarna ska hålla sig i Stockholm.

Nu går det väl dessvärre så med Junselevargen, som jag tidigare varit inne på, att när byråkratin micklat färdigt med dess habitat kommer det nog att sluta med att man har skjutit vargen.

Det är inte säkert att det är till fördel för renarna att GP på detta lite oskuldsfulla sätt skojar med att även renarna kan flygas omkring med helikopter. Om den klassiska skämtplanschen, som raljerar med olika samhällssystem, bär syn för sägen, riskerar det att sluta med att

byråkratin fångar in en mängd renar,
skjuter hälften av dem,
flyger resten av dem till Stockholm med helikopter,
mjölkar renarna,
spiller ut mjölken
och skjuter återstående renar.

Övertorneå tisdagen den 2 april 2013
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka med tomten! Han kör ju 10-talet renar hela julafton till alla barn i hela världen. Lyckas han med detta jobb borde han kunna flytta alla renar från Lappland till Stockholm på en eftermiddag.

Mikael Styrman sa...

Nu tror jag att Du alldeles har missförstått det här. Eller åtminstone kraftigt underskattar byråkratins förmåga att ödelägga väl fungerande verksamheter.

Om vi ska blanda in jultomten i den statliga byråkratin finns det inte en unge i landsbygden som kommer att få några julklappar. De kommer högre tjänstemän att ta hand om och ta hem till sina egna barn. Det blir alldeles för dyrt att distribuera i landsbygden. Bara de allra största städerna kommer julklappar att distribueras i - och bara på vardagar.

Och vem kommer att acceptera att julklappar kommer och går som de vill? Inga barn kan förväntas acceptera på julafton, att julklapparna kommer till Påsk, Valborg och Midsommar. Särskilt midsommar kan bli svårt drabbat då snön för det mesta har smält bort och tomtens nya distribution i samarbete med staten därför fungerar.

Ska man döma av hur det organiserade brottsväsendet har hanterat Ekfors skulle det dessutom kunna leda till att man kastar ut alla julklappar över havet och stjäl både renar och släde av tomten. Sen låter man Telia och Vattenfall börja marknadsföra julklappsdistribution i Polen, Tyskland, Holland, Uzbekistan, Nepal m fl länder - med förutsägbart resultat.

Säg inte det där åt någon, för allt i världen!

Anonym sa...

Haha underbart inlägg och även din kommentar Mikael, klockrena analyser som alltid! Ska bli mycket intressant att se hur byråkratin hanterar dessa båda världars integration, en problematik som alltmer kan liknas vid en stor elefant i ett rum som ingen vågar erkänna att den står där. Politisk återvändsgränd tycks det som dessutom, vilket verkar utmynna i nåt slags totalhaveri på tjänstemannanivå och medföljande lekstuga. Jag äger inga renar och hyser inga direkta känslor åt endera hållet kring vargen (därmed inte sagt att jag ej kan ha åsikter, men de är irrelevanta i sammanhanget), men lutar mig nu med skräckblandad förtjusning tillbaka och iakttar lugnt det scenario som utspelar sig framför våra ögon.
Jag vill dock väcka en fundering kring hur det kommer sig att vi "vanliga" medborgare genom media plötsligt får otroligt väldigt mycket och detaljerad information om dessa flyttar och utsläppsplatser m.m. Fram till för ungefär ett år sen (min känsla) var det ganska rejält tyst om det mesta från medias håll trots att det nu, även det på senare tid, framkommit att detta flyttande och duttande pågått en längre tid under 2000-talet. Nån teori om varför kreti och pleti plötsligt ska få veta allt om vargens (och renens) bio- och etologi och vilka åtgärder som sätts in? Ett sätt att söka vinna acceptans? För vem eller för vad? eller är det bara jag som upplever denna plötsliga "informations-kick" och som plötsligt blivit intresserad och följer detta med större intresse? (Tveksam till mitt sista påstående då jag inte är helt novis på området)
MVH

Mikael Styrman sa...

Härlig beskrivning: ”totalhaveri på tjänstemannanivå och medföljande lekstuga.” Det är nog ganska nära verkligheten, även om det säkert finns politiker som har varit hjälpkockar i den där soppan.

Ja, man ska ju alltid fråga sig, som Du verkar göra:
Varför står det här i tidningen/sänds i nyheterna?
Varför rapporteras det nu?
Vem gynnas av att det rapporteras om detta?

Ofta drar ju nyheter fram som en präriebrand genom Sverige - i alla media samtidigt. Och journalister och redaktörer formligen väller fram som den moderna och lite förfinade svenska motsvarigheten till Hitlers SA-trupper. Jämnar marken, ofta genom att ta heder och ära av folk. Då vet man att nyheten kommer uppifrån maktens boningar. Inte sällan är syftet att bädda för antingen en korrigering av ett missförhållande eller ett rättsövergrepp i ett helt ovidkommande ärende. Det tycks vara egalt vilketdera - metoden är lika gångbar i bägge fallen. Och journalistiken ofta lika okritisk.

I det här fallet vet jag inte. Åtminstone har jag sett det lite då och då i media. Först beundrande hjältereportage, senare mera tveksamma, distanserade artiklar. Men jag är säkert mer uppmärksam än åtminstone många stadsbeduiner är på dessa frågor.

Även nyheter som inte kommer ”uppifrån” letar sig ibland in i tidningarna. Kanske i det här fallet att ”absurditetskoefficienten” så småningom blivit allt för hög när vår natur och vår ”vildmark” förvandlats till lekstuga för helikopterutrustade statliga ”Dr Dolittle-attraper” utrustade med mera skattebudget än förstånd. När de så småningom förvandlat naturen till Disneyfierad urbaniserad djurpark, i vilken alla djur har rapporterande halsboja och återkommande fotograferas och märks, inser även ointresserade att det här är helknäppt.

Mats sa...

Vore trevligt att se inlägg av dig Mikael på denna site:
avpixlat.info

Ser fram emot att läsa dina kloka inlägg!

Hälsningar!
Mats

Anonym sa...

Haha, det statliga flyget och flygväsendet är ett kapitel för sig i svensk statshistoria.

Jag läste på AOPAs hemsida att flygbyråkratin hotat med att kräva allmänflyget på 50 miljoner om året för 3 handläggare á 600.000, 5 pc för 10.000 styck, ifall regeringen inte bifaller flygbyråkratins krav. En inte alltför ologisk hotbild även om sådant i väldigt många andra västeuropeiska länder skulle medföra direkt avsked av hela flygbyråkratin.

Givetvis hanteras den bångstyriga Junselevargen bäst med älgstudsare snarare än helikoptertransport, TOR till oändligheten. Vill de ha varg så är det ju bara att köpa en ny från Ryssland och då välja en brunstig tik och stoppa in den nånstans där det finns hanar utan flock så löser ju det sig av sig självt. Kanske försöker Junselevargen bara fly hem till Ryssland?, finns det möjligtvis en särskilt speciell hane som letar efter tiken där?