onsdag 2 mars 2022

Anfall är bästa försvar

 .

Det uppges att den ryska jättekolonnens långsamma färd mot Kiev beror på brist på mat och bränsle. Visst är det möjligt att planeringen kan ha misslyckats på ett sådant sätt att bränslet inte finns riktigt där det behövs, men särskilt sannolikt låter det väl inte och särskilt inte i en sådan omfattning att det vänder vitt till svart?


De ukrainska framgångarna inledningsvis kan också ha gjort problemet en aning värre. Men det låter ändå inte som en trovärdig förklaring.


Då är det nog mer troligt att de ukrainska framgångarna inledningsvis har förstört en kanske redan tidigare dålig stridsmoral hos ryssarna. Det är möjligt att de trupper som är på väg mot Kiev till stor del är stridsovana värnpliktiga. Men befälen borde inte vara så oerfarna. De är nog mycket väl medvetna om att de skickats med oerfaren trupp att utföra en uppgift lämplig för välutbildade och stridserfarna soldater. Kanske även med bristfällig planering?


Det kan nog vara så, att ankomsten förhalas för att armén vill ha flyg- och artilleriunderstöd och att det tar tid att skaka fram. Varför finns det då inte framme? Naturligtvis för att ledningen trott att det inte behövs. Men det tyder också på att armén inte fått veta i förväg vad som skulle göras. Kanske trodde Putin att det skulle räcka med att köra fram en massa stridsvagnar till gränsen - eventuellt in i Ukraina för att visa upp sig? De skulle aldrig behöva användas i strid?


I sammanhanget kan man också fråga sig hur det ryska flygvapnet, flygförare och helikopterpiloter, ser på sin situation sedan det visat sig att ukrainarna gör motstånd? Kanske kräver även flyget att artilleriet ska bomba sönder Ukraina innan de börjar flyga?


Det ritar om kartan en del för de ukrainska försvararna. Om ryska armén anländer i täta kolonner är det lite som sittande fågel för lättrörlig trupp med moderna pansarskott. Men om de ligger still och skjuter sönder Ukraina på avstånd - vad ska Ukraina göra då? Kan man försvara ett land genom att bara låta fienden skjuta sönder det och döda människorna? 


- Nej, det går nog inte. Då måste man nog söka upp det ryska artilleriet och slå ut det, enligt devisen ”anfall är bästa försvar”.


Det finns ingen boxare heller som vunnit någon match genom att bara ta stryk. I längden är det inget framgångsrecept även om man enstaka dagar kan trösta sig med att ”idag slog han inte så hårt”.


Falun onsdagen den 2 mars 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: