onsdag 2 mars 2022

Mot omvänd belägring av Kiev?

 .

Kriget i Ukraina tycks kunna vara på väg mot en omvänd belägring av Kiev.


Som utomstående betraktare av ett krig går det ju inte att veta säkert, om nu någon alls kan veta vad som är sant i ett krig. Men det ser onekligen ut som om Ukraina inte ännu har hunnit tillföras tillräckligt med resurser för att hålla emot den stora ryska här som nu närmar sig Kiev i snigelfart. Stämmer det kan följden bli att ryssarna ockuperar Kiev. Då kan följden så småningom bli att ryssarna håller Kiev och ukrainarna, förstärkta av vapen och frivilliga utifrån, så småningom belägrar sin huvudstad. Det blir i så fall lite av upp- och nedvända världen.


Om vapenhjälpen synes vara något senfärdig, givet det akuta läget, så tycks motsvarande gälla även för den ryska här som närmar sig och som hittills varit på väg i sex dagar för att ta sig de drygt tio milen från Belarus till Kiev. Det kan ju vara så enkelt som att Ukrainas framgångsrika försvar har skrämt slag på ryssarna, som därför valt att avancera synnerligen försiktigt. Detta för att det inte ska gå likadant för dem som för de kolonner som vi sett filmer på att har förvandlats till högar av utbrända fordonsrester.


Det påstås nu i media kunna ha att göra med den ryska härens brist på mat och bränsle. Stridsvagnar tar mycket bränsle, i synnerhet vid körning i terräng och måste alltid ha bränsle för att kunna försvara sig, röra på tornet, vrida på chassiet osv. 


En i förväg skriven hyllningsartikel till Putins framgångsrika invasion påstås ha publicerats av misstag i den statliga ryska nyhetsbyrån Rio Novosti två dagar efter att invasionen inleddes (källa: Aftonbladet). När man tolkar det landar man i att bränslebristen eventuellt förklaras av att ryssarna inte väntade sig att Ukraina skulle försvara sig och att hela operationen därför förväntades vara avklarad på två dagar.


Det är ju något tragikomiskt, att ett land som är en av världens största oljeproducenter, inte kan ockupera ett grannland, för att man inte har bränsle till stridsvagnarna. Man kan ju faktiskt förstå att ukrainarna är less på rysk överhöghet.


Kanske hade ryssarna tänkt tanka stridsvagnarna på Shell i Kiev? I så fall är det ingen hejd på ryssarnas motgångar eftersom ryssarna enligt vanligtvis välunderrättad källa nu har bombat Shell i Kiev.

 :-D


Om nu ryssarna knappt har bränsle för att ta sig till Kiev har de väl ännu mindre bränsle för att ta sig därifrån? Ännu en indikation på att det blir en omvänd belägring av Kiev.


Falun onsdagen den 2 mars 2022

Mikael Styrman

.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det mesta tyder dock på att ukrainska militären blir avskuren i öster! Information om vad som verkligen sker är svårt att få men staden Kershon uppges ha fallit och att ryssarna troligtvis därifrån marscherar norrut och de facto delar landet! Som sagt, det är tokigt att invadera ett gammalt broderland och förutsätta att soldaterna ska fara fram så brutalt som det krävs för att underkuva befolkningen! Man undrar ju varför Putin inte nöjde sig med att slå ut bataljonerna och deras möjligheter till beskjutningen av Luhansk och Donetsk och om det inte hjälpt bara gått in med trupper i öster vilket USA ju redan ljugit om i åratal och så att säga göra sanning av den lögnen? I Syrien nöjde Ryssland sig med att slå ut IS infrastruktur och ekonomi vilket var en succe, varför i Ukrina inte använda samma koncept?

Benny

Mikael Styrman sa...

Nog känns det som att det har utspelat sig något anmärkningsvärt som inte vi får veta, men som påverkat förloppet. Jag har tänkt att jänkarna har satt sig på Putin, men det kanske är något internt ryskt?

Mikael Styrman sa...

Vad gäller striderna skulle de säkert ha nytta av kompetent personal i stort antal, med erfarenhet från rätt sorts stridsföring - läs typ kommando o gerilla...