torsdag 3 mars 2022

Korpade jänkarna Putins gömda pengar?

 .

Putins märkliga beteende strax innan anfallet mot Ukraina fortsätter att förbrylla. Vad var det som hade hänt, som upprörde honom så till den milda grad att han helt tappade konceptet? Vad är det som åtminstone de inblandade vet, men ingen säger, som är så allvarligt att Putin startar krig med tiotusentals döda - hittills?


Givet det sken av total anspråkslöshet, som omger Putins offentligt redovisade ekonomiska förhållanden, ligger det nära till hands att anta, att någon kommit åt stora delar av Putins gömda förmögenhet och befriat honom från den bördan. Det ligger då nära till hands att anta att det är jänkarna som har hittat det han har låtit gömma i USA. Men omständigheterna är förstås sådana att han inte kan ringa och fråga efter något som han inte erkänner eller ens kan visa  att han äger.


Då är det väl Anders Sundström och Swedbank som har klantat till det? Den amerikanska staten håller ju ännu Swedbanks kulor i ett stadigt grepp. Det är nog inte tillrådligt för Sundström att besöka Ryssland den närmast tiden.



Å andra sidan lät ju Josef Stalin utvisa Lev Trotskij från Sovjetunionen 1929, varefter han levde i exil i Mexico tills Stalin lät mörda honom där 1940. Så det kanske inte räcker för Sundström att inte åka till Ryssland? Han har dessutom försatt Swedbank i en situation som innebär att alla är arga på Swedbank, inkl den svenska regeringen som nästan hamnar i panik bara man nämner Swedbank.


Det ligger i sakens natur att om det är jänkarna som har tagit Putins pengar tiger de. Dels är deras ekonomi också ett svart hål och dels är det ångestfyllt att avslöja att man gjort något som kan starta ett tredje världskrig. Skulle det vara någon annan än jänkarna som plundrat Putin innebär naturligtvis arrangemangen kring hans förmögenhetsförvaltning uppenbara hinder mot att på ett effektivt sätt spåra egendomen. Det går ju inte heller an för Putin att tala om för ryssarna att de måste dö i Ukraina för att han har blivit av med stöldgodset...


Falun torsdagen den 3 mars 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: