torsdag 11 maj 2023

5 % Elastan - en investering i ödeläggelse

 .

Det förs en debatt - tyvärr ganska avslagen - om hur mycket vatten och bekämpningsmedel produktion av bomull kräver. Men det speglar bara en liten del av problemet.


Så sent som för 5-10 år sedan kunde man köpa exempelvis bomullskalsonger av 100 % bomull, vilka lätt höll nästan tio år om man hade några par som snurrade runt, så att man inte behövde tvätta underkläder oftare än en gång per vecka.


Men för något år sedan har det hänt något. Något som visar att debatten om hur mycket resurser odling av bomull kräver, och hur mycket odlingen ödelägger, talat för döva öron.


Nu håller motsvarande mängd kalsonger mindre än ett halvår innan de måste kasseras, eftersom de då blivit delvis utslitna. Förklaringen heter 5 % Elastan. Det vill säga kläderna tillverkas för att slitas ut i förtid.


Kalsonger med 95% bomull och 5% Elastan blir naturligtvis bekväma, även om de inte andas lika bra som 100 % bomull. Det blir som att dra på sig ett ålskinn. Måste vara fantastiskt praktiskt för transvestiter som den ena timmen är iklädd arbetskläder och nästa en aftonklänning.


Men det är naturligtvis inte komforten som gör att handeln synes helt ha växlat över till underkläder med Elastan. Det är naturligtvis det att man måste köpa och sliter ut tio gånger så mycket underkläder och andra plagg med ett enormt resursslöseri och miljöförstöring som följd. 


Att handelns psykopater gör detta med beräkning och utan att bry sig om konsekvenserna tycker jag framgår ganska tydligt när man forskar lite i saken. Less som jag blivit på dessa skräpkläder, som klädbedragarna lurar oss att köpa, googlade jag efter underkläder i bomull. Och, jajamän! Det fanns. Ett tiotal svar kollade jag vilka på nätet och i sina butiker gjorde stort nummer av att deras produkter var av bomull.


Det vara bara det felet att endast en (1) av dem sålde underkläder i 100 % bomull. Alla de andra hade 5 % Elastan i sina varor, men hade noggrant gömt undan den informationen.


Falun torsdagen den 11 maj 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: