onsdag 17 maj 2023

Kebab-tornet och Kola-tornet

 .


En följetong i affärspressen har under senare tid varit Oscar Properties och då kanske speciellt ”Norra Tornen” vid Torsplan i norra Stockholm. Jag antar att Norra Tornen inte är något officiellt vedertaget namn? Det vore ganska färglöst. Bättre vore väl att döpa dem till Kebab-tornet och Kola-tornet? Mycket färgstarkare och säger dessutom mer om vad det handlar om. Ungefär som ”Böndernas Hus” eller ”Hantverkarnas Hus”.

Som man kunde förvänta sig är det uppenbarligen mycket narkotika-pengar och andra svarta pengar som byter ägare via lägenheterna i tornen.  Spindel i nätet och främsta predator är uppenbarligen Oscar Engelbert. ”Hantverkare” med uppgift att sköta fotarbetet med pengatvätten tycks mäklarbyrån ”Unik” vara, kanske bistådd av andra mäklare med snarlika uppgifter? Åtminstone delvis tycks pengarna tvättas via Marbella i Spanien.


Av medias rapportering framkommer inte särskilt tydligt vilken roll föreningarna spelar i de två husen? Det framhålls åtminstone på Flashback att de leds av tunga näringslivsprofiler, vilket förmodligen ska utläsas som att de varken är tunga eller näringslivsprofiler. Kanske ändå tunga, men då i helt andra och mer ljusskygga sammanhang? Åtminstone på Flashback förekommer påståenden vilka gör gällande att de ”tunga näringslivsprofilerna” har årsinkomster runt 49.000 kr. Andra gör gällande att många av dem är bulvaner vilkas syfte är att smörja och skydda de svarta affärerna. Som alltid är det svårt att veta vad som är sant av det man får sig till livs via Flashback. Men ibland är informationen via Flashback både utförligare och sannare än den man får via rötväsendet, eftersom den senare informationen ofta är både noggrant och ångestfyllt ”tvättad” innan den når allmänheten.


Svarte-Petter tycks som vanligt hamna hos svenska pensionssparare vars pengar andra har spenderat. De svarta pengarna och narkotikapengarna tiger pensionsplacerarna som muren om, av den enkla anledningen att tvätten av narkotikapengar via husen kan rädda, eller åtminstone bidra till att dölja och senarelägga kunskap om vad placerarna av pensionärernas pengar har ägnat sig åt.


Allting talar för att kretsen som får ta del av narkotikapengarna är ganska stor - i flera led. Härav ska vi inte dra slutsatsen att den krets som så småningom kommer att ställas till svars också kommer att vara stor. Det mesta talar väl för att det i slutändan blir med narkotikabranschens lägenheter i Kebab-tornet och Kola-tornet som det blev med städarna på MacDonalds. Den som var spindeln i det nätet hade kunnat räkna ut i sömnen att det var fråga om svart personal, svarta löner och kraftigt underbetalda människor. Men ingen skugga föll på spindeln. Allt ansvar lades på den som gjorde jobbet, som hade att välja på en lön som det inte gick både att leva och betala skatt på eller ingen lön alls. Städaren fick fängelse men ingen skugga föll på spindeln. Uppdrag Granskning stod för ”avslöjandet” som hade sin grund i att inte fack-adeln fick vara med och skära emellan på städarnas löner. Hade de fått vara med och dela skulle städarna säkert fått fortsätta städa, men till ännu lägre löner. Förmodligen är det sedan länge snarlik ordning igen. Allt annat vore en sensation. Åtminstone om man löst problemet hur fackpamparna ska få sin tårtbit.


Upplösningen på den nu aktuella historien i Kebab-tornet och Kola-tornet blir förmodligen ungefär som vanligt. De som slösat bort andras pengar och tiger därför att pengatvätten gynnar dem själva går fria. Den som gör grovjobbet med pengatvätten går det inte lika bra för. Styrelserna i föreningarna är svårt att veta huruvida de påverkas. Det går inte avgöra med hittills känd information. Hur det går för Oscar bestäms väl av hur många och vilka han kan ta med sig i ett eventuellt fall. Rötväsendet kommer att koncentrera sig på att hålla ihop pensionskorthuset, spackla igen sprickorna i tapeterna och gå vidare med livet.


Befolkningsutbytet kan fortgå. In med knarklangare från Tredje Världen till innerstan och ut med svenskarna till förorten!


- Money talks!


Falun onsdagen den 17 maj 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: