fredag 29 mars 2024

Det börjar bli dags

.

Det blir intressant att följa om USA:s Högsta Domstol kommer att göra samma underskattning av det hot mot demokrati och rättsstat som Donald Trump utgör, som den tyska Weimarrepublikens aktörer gjorde av Adolf Hitler. De trodde sig också om att kunna hantera nazisterna senare, men samlade aldrig tillräckligt med mod, innan det var för sent. De var således också oförmögna att stämma i bäcken istället för i ån. 


Hur var det Winston Churchill uttryckte sig om Neville Chamberlains mästerverk ”Peace In Our Time” efter förhandlingen i München, som senare visade sig bli det fiasko som störtade världen ut i världskrig?


- Ni valde mellan krig och vanära - ni valde vanära och ni kommer att få krig!


Det är fara värt att om den amerikanska högsta domstolen visar samma feghet kommer det att stå den amerikanska demokratin och rättsstaten dyrt och Rysslands europeiska grannländer likaså.


Det finns kanske inget bekvämt tillfälle att befria USA från det hot som Donald Trump, och indirekt Vladimir Putin, utgör? Skalan utgörs kanske bara av alternativen ”i tid” och ”för sent”.


Risken är betydande för att det kommer att påverka oss också i mycket hög grad om det amerikanska rättsväsendet fallerar.


Det är ett minst lika stort problem att den amerikanska krigsindustrin - och därmed politiken - inte vågar stötta Ukraina, på grund av risken för att förlora den fiende som försäkrar den amerikanska krigsindustrin om fortsatt stora intäkter och republikanska politiker om fortsatt höga mutor.


För Ukraina kan det betyda fortsatt ödeläggelse. För Rysslands grannländer i förlängningen samma sak.


Det kanske börjar bli dags för resten av världen att sluta använda US Dollar som reservvaluta? Om den amerikanska egoismen är så monumental att de överger sina allierade kan det väl vara lämpligt att de börjar betala för sin överkonsumtion av världens tillgångar själva - med riktiga pengar eller värden - istället för massproducerade ”Monopol-pengar”.


Falun fredagen den 29 mars 2024

Mikael Styrman

. 

Inga kommentarer: