onsdag 17 april 2024

AB Putin & Trump

 .

Media rapporterar att Donald Trump har kommit med ett förslag till ”fredsöverenskommelse” mellan Ryssland och Ukraina. Förslaget innebär - föga förvånande - att Ukraina ska godta att Ryssland berövat dem betydande delar av landet och ödelagt andra betydande delar. Det skulle lösa alla problem enligt Donald Trump.


Det är inte helt lätt avgöra om Trump är en dumskalle som verkligen tror på det han själv säger eller om han är Putins nyttiga mutkolv? Trump har redan tidigare gjort anmärkningsvärda kursändringar i USA:s utrikespolitik efter att ha talat med Putin på tu man hand. Givet Trumps finansiellt - och kanske även resultatmässigt - ansträngda läge ligger det nära till hands att förmoda att Putin håller Trump under armarna ekonomiskt. Det har i så fall redan tidigare påverkat USA:s utrikespolitik och det kan naturligtvis förväntas göra det igen, skulle Trump återkomma till den amerikanska presidentposten.


Det Trump föreslår beträffande Ryssland-Ukraina-kriget är till vissa delar till förväxling likt det Storbritanniens dåvarande premiärminister Neville Chamberlain åstadkom i München 1938, med sin appeasement-politik visavi Hitler, som innebar att Hitler fick roffa åt sig Sudetlandet. 


Winston Churchill, som var mer klarsynt än Chamberlain, kommenterade saken med uttalandet:


”Ni valde mellan krig och vanära.

Ni valde vanära och ni kommer att få krig.”


Chamberlain gick med på Hitlers anspråk den 30 september 1938.

Den 1 september 1939 angrep Hitler Polen och det Andra Världskriget hade börjat.


Det finns ingenting som talar för att någonting alls kommer att bli bättre av att tillämpa Chamberlains misslyckade appeasement-politik även mot Putin.


Att Trump är beroende av Putins nödhjälp för att hålla sin koncern på fötter ger inte anledning till någon annan bedömning.


Att tro att eftergifter visavi Putin kommer att medföra något gott - givet vad han redan ställt till med runt om i världen - är ungefär lika begåvat som att tro att man kan göra en vegetarian av ett lejon genom att stå och slänga köttstycken åt lejonet.


Man skulle nog vara mer varsam om sin tid ifall man borrade lite i hur Trump får del av Putins nödhjälp. 


Kanske får vi veta så småningom - den som lever får se.


Falun onsdagen den 17 april 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: