torsdag 18 april 2024

Hybris och egoism…

 .

…verkar vara två farsoter som lätt breder ut sig bland framgångsrika människor - inte minst bland politiker.


De flesta - åtminstone de flesta som är lite äldre - kan nog dra sig till minnes att Anna Kinberg Batra (AKB) fått leva en stor del av sitt liv i skuggan av sitt i ungdomligt och ganska harmlöst östermalmsövermod uttalade att ”stockholmare är smartare än lantisar”.


AKB är nog inte ensam om att hysa sådana åsikter och ibland stämmer de säkert. Men som den senaste händelseutvecklingen runt AKB visar pekar det med styrka mot att hon kan ha en språklig defekt som gör att hon har svårt att skilja på begreppen ”smart” och ”fräck”. Visst kan stockholmare ibland vara smarta, men det kan även lantisar. Man är naturligtvis på grund av arv och miljö bra på olika saker. Stockholmare behandlar - som alla andra - av naturliga skäl sällan ämnen som de själva är okunniga om och andra är bättre på. Tyvärr tycks det leda till att en del människor, trots uppväxt och boende i stora städer ändå lever i en begränsad liten värld, ganska ovetande om världen utanför stadens, eller stadsdelens, lilla bubbla av självtillräcklighet. Jag tror också att det är få utanför Stockholm boende som inte är benägna att hålla med om att de stockholmare som syns och hörs ofta är mer fräcka än smarta.


Jag, som många andra, följer nu med intresse kalabaliken runt AKB i syfte att få klarhet i vad som egentligen har utspelat sig, vad förkastligt hon har gjort respektive inte har gjort och vad som istället kanske är politiska angrepp från sosseriet, ägnade att rikta bort debattens fokus från den senaste tidens mord i förorterna och Magdalena Anderssons dysfunktionella klanterier i mordens kölvatten och i medias kameraljus.


Folkhumorn, när den är som bäst

Om rekryteringarna av kompisar till välbetalda chefsposter på Länsstyrelsen i Stockholms län gått till så som det nu verkar av medias rapportering motsäger det med viss kraft AKB:s ovan nämnda tes om stockholmarnas smarthet, som hon för evigt synes förknippad med.


Politiker har lagt ned stor omsorg vid att skapa och presentera regelverk som ska garantera en hederlig och korrekt rekryteringsprocess som ska ge oss kompetenta höga tjänstemän. Åtminstone ska det se så ut. Tyvärr verkar det myntet ha två sidor. En blank och fin sida som man visar upp mot medborgare och väljare. En annan, inte lika vacker, som man inte visar offentligt, men som man låter styra sitt eget agerande i rekryteringsprocessen.


AKB kuppades bort från moderatledningen på ett för en utomstående betraktare mycket ofint sätt av Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, när AKB ville samarbeta med SD. Den fortsatta händelseutvecklingen kan sägas ha gett henne rätt eftersom moderaterna nu suttit en tid vid makten tack vare SD:s hjälp. Det ligger i korten att bortkuppandet av AKB från moderatledningen legat och skavt i det moderata medvetandet, vilket säkert bidrog verksamt till utnämnandet av AKB till landshövding i Stockholms län. Om nu det som media lyft fram de senaste dagarna stämmer verkar AKB:s revansch ha resulterat i att även hon drabbats av hybris. De middagar i Tessinska Palatset som det rapporterats om nyligen ger intrycket att ha mer att göra med livsstilen hos en italiensk renässansfurste än hos en landshövding i Stockholms län. Eller är AKB:s agerande inte ett undantag utan istället typiskt för svenska landshövdingar? Vi får kanske se den närmaste tiden om det visar sig finnas, eller ha funnits, fler italienska renässansfurstar på landshövdingetaburetterna runt om i landet. Ytterst bestäms det nog av om media VILL rapportera om fler sådana. Dubbelfakturerande skurkar som frias av korrupta domstolar känner vi ju till, men renässansfurstar..?


En annan variant på hybris verkar utspela sig inom KD och regeringen. Ebba Busch har utsetts till näringsminister och därmed högsta hönset i kampen för att återuppbygga elförsörjningen som galenpannorna i främst S och MP snabbt och metodiskt rev ned, resulterande i en darrig elförsörjning och kostnader på i vart fall tiotals, men förmodligen hundratals miljarder för skattebetalarna. Slutet på den katastrofen har vi inte sett än. Vi är ännu bara i början av det elände som kommer att hemsöka oss för att MP släpptes in i maktens boningar av en maktgalen nationalsocialdemokrati.


Det hade varit viktigt att till posten som ansvarig för återuppbyggnad av en tillförlitlig elförsörjning utse en kunnig och kompetent, samt saklig och hyggligt opolitisk kraft, som dessutom hade förmågan att få saker och ting uträttade. Men tyvärr förhindras det uppenbarligen av ledande politikers självbild, vilken numera bjuder att om man vill finna en mycket dugande kraft måste man söka inom kretsen av höga politiker. Också det ett utslag av allvarlig hybris. En hybris som måhända leder oss mot en återkommande kollapsande elförsörjning.


Andra exempel på hybris finner vi i maktkampen och de andra turerna som präglat KD under senare tid. Sara Skyttedal har avsatts och återinsatts fram och åter, som en vindrutetorkare, för att slutligen avpolletteras. KD:s styrelse verkar för en utomstående ha bemannats med nickedockor som saknar såväl civilkurage som moralisk kompass. På annat sätt går det väl inte att förstå att KD avsatte Skyttedal som lyckades 50% bättre i EU-valet än KD:s partiledning lyckades i riksdagsvalet. Att KD (läs: Ebba Busch) sedan ersatte Sara Skyttedal med den moderata debattören Alice Teodorescu Måve är ju inte ägnat att stärka förtroendet för KD:s ledning. I hela KD-rörelsen fanns således ingen tillräckligt dugande person för att kunna företräda partiet i EU-Parlamentet? Nog skickar det en tråkig signal om framtidsutsikterna till de unga som hoppades någon gång kunna ta över partiet - om Ebba väljer att sluta. Givet vad som utspelat sig får man kanske som potentiell sympatisör känna viss lättnad över att inte Ebba Busch, och hennes doa-doa-kör i partistyrelsen, på grund av omsorg om Ebbas taburett utsåg Göran Greider eller Anders Lindberg att företräda KD i EU-Parlamentet. Ingen av dem skulle förmodligen heller utgöra något hot mot Ebba Busch position, vilket kan anas ha varit det viktigaste kriteriet vid val av politiker att företräda partiet i EU-Parlamentet. Med Alice vet vi väl inte riktigt? Hon byter ju jobb lika ofta som vi andra byter skjorta. Nästa tuva att hoppa till är alltid lockande…


Falun torsdagen den 18 april 2024

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

så sant.