.
Enligt medias rapportering håller regeringen på att ändra bestämmelserna för övervakningskameror.
Enligt samma rapportering innebär de kommande ändringarna att vissa myndigheter och offentliga organ inte kommer att behöva söka tillstånd för att sätta upp övervakningskameror.
En sådan ändring är fullständigt meningslös. Visst kan den minska den offentliga byråkratin en liten aning. Men den tid som sparas in på detta sätt går förmodligen ändå åt i den offentliga sektorns många fikarum.
Vad värre är - det kommer inte att åstadkomma ett piss på den brottsförebyggande eller brottsuppklarande fronten.
Över huvud taget gör polisens kameror försumbar nytta, med det i sammanhanget blygsamma antal kameror som man sätter upp, till sannolikt skyhöga kostnader.
Det är ganska meningslöst att bränna många miljoner på ett flertal kameror, som ett fåtal poliser ska hinna titta på. Hela expeditionen präglas av att allt har hänt när man långt i efterhand väl hittar det intressanta som kameran fångat. Visst kan de göra lite nytta ändå. Ungefär lika mycket nytta som blir följden när en ägare till en äldre Ford, modell T, som tycker att det går för långsamt och istället köper en Ferrari, men fortsätter att köra lika sakta med Ferrarin som med T-Forden.
Om det ska vara någon mening med kameror, och om man verkligen vill uträtta någonting mot den grova brottsligheten, ska man naturligtvis ta bort hela den meningslösa byråkratin runt kameror som människor och företag som sätter upp kameror i anknytning till sina bostäder och anläggningar motarbetas av.
- Ta bort repet som bakbinder detektiven allmänheten!
Det behövs ingen prövning i förväg av allmänhetens kameror. Det räcker med ett regelverk som förbjuder integritetskränkande fotografering som inte kan försvaras av omsorg om egen egendom samt liv och hälsa. Tillsyn över detta kan med fördel ske i efterhand, eller efter anmälan av utomstående, genom att kamerans berättigande prövas av någon som inte lämnat huvudet hemma när han gick till jobbet på morgonen.
Nuvarande hantering av övervakningskamerorna präglas i hög grad av narkomaner i riksdagen och andra offentliga organ, vilkas oro över egna knarkleveranser och knarkpriser präglar myndigheternas lallande i frågan, och övertrumfar allmänhetens berättigade krav på ett mer dugande politik-, polis- och domstolsarbete.
Falun lördagen den 7 december 2024
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar