måndag 21 februari 2011

Avsked på Göteborgska!

.
Så där ja. Äntligen gick det för Göteborgs politiker att få till någonting som SER rejält, hederligt och handlingskraftigt ut i skattebetalarnas ögon. Vd Anders Hedenstedt får sparken från Göteborgs Energi. Fast inte riktigt ändå.

Vad är det då som har hänt som nu plötsligt utlöser denna till synes drastiska åtgärd som inte utlösts av några andra förhållanden inom Göteborgs Energi?

Hedenstedt påstås ha tecknat ett förmånligt pensionsavtal för vice vd Thore Sahlin utan att informera styrelsen eller inhämta styrelsens godkännande.

Susanna Haby (m), vice ordförande i styrelsen för Göteborgs Energi säger till GP:
”Styrelsen har inget förtroende kvar för Anders Hedenstedt. Vid ett styrelsemöte den 14 februari beslutades att vd Anders Hedenstedt nu lämnar sitt uppdrag och går i förtida pension.”

- Men inte så mycket i förtidspension. Anders Hedenstedt är nämligen född 1947.

Och inte så mycket avsked heller. Anders Hedenstedt ska nämligen jobba kvar tills en ersättare rekryterats.

- Mycket väsen för lite ull sa gumman som rakade grisen.

Vad är detta för bullshit? Antingen så finns det väl förtroende och då kan man jobba kvar. Eller så finns det inte förtroende och då får man sluta omedelbart.

Det som egentligen har hänt är väl att Anders Hedenstedt utvecklats till en belastning i kölvattnet på den negativa uppmärksamhet som vållats av ”Göteborgsandan” i Göteborgs kommuns olika organ, bland annat Göteborgs Energi.

Men det gick ju inte an att sparka Hedenstedt för något som politiker var inblandade i. Då skulle han ju förstås kunna ta med sig många i fallet. Av samma skäl kunde man inte heller sparka honom för något verkligt allvarligt. Däremot gick det an att ”låtsassparka” Hedenstedt för något som han kunde acceptera och som de flesta nog skulle kunna sympatisera med Hedenstedt för. Dessutom under sådana former - ett soft-avskedande - som förvandlar hela expeditionen till rena bullshitavskedandet. Ett riktigt Disney-avskedande med andra ord.

Göteborgs politiker fortsätter med svenska politikers paradgren - att inte göra någonting ordentligt men att  göra något som ser ut att vara någonting ordentligt. Kan verkligen Göteborgarna ha förtroende för en styrelse som agerar så? Borde de inte allihop få förtidspension, eller avsked som de tydligen kallar det, fast på riktigt?

Göteborgs kommun fortsätter att vara hemsökt av politisk-ekonomisk kriminalitet. Den sitter av allt att döma i tapeterna och ingen av myglarna står i kö för att söka sig från kommunens många välavlönade uppdrag vid köttgrytorna.

Övertorneå den 21 februari 2011
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

Eftersom jag vet "lite mer", branschkännedom, så kan jag konstatera att detta är udnerligt Anders H är känd osm en duktig och "rekorderlig" chef på Gbg Eenrgi. Men han ville sörja för sin vice VD och få honom att kunna trappa ner, så han gav då honom samma villkor som han hade sjävlv. Gå hem med 75% lön och detta förankrade han hos sin ordförande!! Men inte hela styrelsen. Så nu får han gå, med 75% lön fram till sin 65 årsdag. Men först efter det att de hittat en ersättare!

Anonym sa...

Systemet som cheferna har för att berika sig på andras bekostnad! Kallas inom nomenklaturan,
"I scratch your back and you scratch my"

Anonym sa...

I scratch your back and you scratch mine.

Så brukar vi säga som jobbar med den här nomenklaturen.