måndag 21 februari 2011

Sveriges rättsväsende ./. Finlands rättsväsende

.

Att Sveriges regering trivs tillsammans med Finlands regering har framgått med all önskvärd tydlighet i media. Personligen tror jag att det är väldigt bra - för Sverige. Om vi någonsin ska kunna komma tillrätta med den tjuvaktiga amöba som Olof Palme lämnade efter sig och som håller på och äter oss ur huset - den ofantliga sektorn - då har vi mycket att lära av Finland. Vårt grannland i öster sätter ofta skattebetalarnas intressen i främsta rummet. Ibland även om det innebär att byråkratins intressen får stå tillbaka - otänkbart i Sverige. I Finland väljer man ofta kostnadseffektiva lösningar till skillnad från i Sverige där Dyrt och Dåligt tycks vara ledstjärnan för snart sagt all offentlig verksamhet.

Allt det här fick ytterligare en dimension den 8 februari när statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med Assangeprövningen i London sa:

”Som alla känner till här i Sverige har vi ett självständigt och ickepolitiskt styrt rättsväsende”
- Men Herre Gud, vilken planet har han vistats på de senaste decennierna?

Nåja, han har ju delvis rätt. Man kan säga att svenskarnas förtroende för rättsväsendet står i omvänt beroende till hur mycket man känner till om det. Ju mindre man haft med det att göra desto högre tankar har man om det och vice versa.

Men eftersom alla i frågan insatta svenskar, till vilka Fredrik Reinfeldt rimligen måste räknas, vet att det är skitprat måste man fråga sig vad som fick honom att säga så? Vad fanns det för rimlig anledning att säga så? Frågan bekymrar mig så till den grad att jag först nu kommit mig för att skriva om det.

Varför sa han inte bara till exempel att: det låga internationella förtroende för det svenska rättsväsendet som indikerats av Julian Assange advokater stämmer till eftertanke. Vi måste självkritiskt fråga oss om det ligger något i den kritik som framförs?

Ett friskt rättsväsende tål att kritiseras och ifrågasättas. Det blir faktiskt bara bättre av det. Bara om rättsväsendet är sjukt måste man stänga dörren till kritik. Så, varför sa Fredrik Reinfeldt det han sade?

Jag hoppas vid Gud att det inte är så enkelt att Fredrik Reinfeldt bara utnyttjar det korrumperade systemet i sin maktutövning och vill fortsätta att göra så utan att ha någon ambition att förändra systemet.

Frågorna fick ännu en dimension när det i veckan kom fram att brottsutredningen mot Finlands tidigare statsminister Matti Vanhanen (c) skulle utökas. Vanhanen klev av från statsministerposten när utredningen om mutbrott i samband med kampanjbidrag började hetta till. Det som tillförde ytterligare en dimension var att det framkom att åtminstone tusentalet av Matti Vanhanens mailkorrespondens hade gått upp i rök när det blev klart att utredningen skulle utökas...

Detta väcker ytterst motiverade frågor:

- Umgås den svenska regeringen med förkärlek med kriminella regeringsledamöter i andra länder?
- är det finska rättsväsendet politiskt osjälvständigt och korrumperat som alltid då och då utreder och lagför brott begångna av politiker?
eller,
- är det svenska rättsväsendet politiskt osjälvständigt och korrumperat som aldrig någonsin dugt till att fullfölja en enda brottsutredning över huvud taget mot en politiker?
- är förklaringen istället att finska politiker är en kriminell samling liderligt avskrap och svenska politiker ett koncentrat av de bästa hedersknyfflar som det här landet kan frambringa?

Jag ska själv dra mitt strå till stacken i den här debatten genom att, efter hand som jag får tid till det, ge några exempel ur verkliga livet på hur politiserat och moraliskt dekadent vårt rättsväsende är:
- Hur man får plundra idrottsföreningar och samvetslöst sko sig på andras ideella arbete om man är centerpolitiker.
- Hur man får bryta sig in i och bränna ned andras hus utan att vare sig bli åtalad eller ersättningsskyldig om pappa är centerpolitiker och farbror moderatpolitiker, båda på sosseriets lönelista.
- Hur Vattenfall får bränna ned människors hus och hur åklagaren överlåter åt Vattenfall att själva utreda om de gjort något fel.
- Hur korrumperade polischefer och deras vapenhandlande kumpaner får stjäla dissidenters vapen ostraffat.
- Hur Skatteverket används för att förfölja ”olydiga” medborgare som inte fogar sig i korrupta politikers önskemål eller låter sig rånas av ett tjuvaktigt och politiserat bankväsende.
- Hur rättsväsendet arbetar i lag med och på uppdrag av ett kriminellt bankväsende.

Övertorneå den 21 februari 2011
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

ulf sa...

Jag pratar varje vecka med folk från makteliten i Sverige och jag kan bara bekräfta det du skriver om korruptionen. Vi har ingen fungerande demokrati i det här landet, bara en bunt mycket rädda och ängsliga maktmänniskor som uppfyller minsta nyck från regeringskansliet. Landshövdingar, kommunalråd, forskare, generaldirektörer och andra ryggradslösa individer som sitter med sanning/fakta som sedan lämnas till regeringskansliet för förvanskning, de är en sorglig samling självcensurerande skuggfigurer, mutade med en silverpeng. (kommunalråd ska få en lönehöjning med 10%, sa dom på nyheterna när jag skriver detta) Vi måste lära oss att makt ALLTID korrumperar, då har vi tagit det första steget till en bättre värld. Kan vi sen slänga av oss den nedärvda hjälplösheten (som du gjort Mikael) så kommer vi att rensa ut slöddret, slödder trivs inte i friska miljöer. Inlärd hjälplöshet: Du har en gädda i ett akvarium, sätter ner en glasskiva och släpper i några mörtar på andra sidan, gäddan kommer inte åt mörtarna. Efter ett dygn tar du bort glasskivan, på tre månader har gäddan dött av svält. Så är det Svenska mesfolket, vi tror oss inte kunna göra något åt sakernas tillstånd och svälter hellre än vidtar handling. Men tänk vad fel vi har, lär av Nordafrikas folk. Ett av dom vanligaste knepen ynkryggarna tar till är att kalla, i deras ögon besvärliga människor för rättshaverister, som det skulle vara något negativt!!! Men nu är det så att sk rättshaverister oftast har rätt, och det är dessutom dom som skapar förändringar i samhället till det bättre. "Du är ganska ensam om att tycka så här" är ett annat uttryck som maktslöddret använder. Det skrämmer fårskocken (svensson) något oerhört, vem vill stå där ensam med en åsikt, usch, tryggare att ställa sig i fårskocken bland dom andra mobbarna. Kör hårt Mikael, det finns fler starka människor här ute som vägrar att gå in i den trygga fållan.