Äntligen är problemet med klimatet löst! Som alltid är lösningen enkel när man väl kommer på den. Det är bara att mänskligheten slutar använda fossila bränslen, dvs kol och olja. Åtminstone verkar Isabella Lövin mena det, enligt Dagens Nyheter.
Finns det någon som efter den allt intensivare klimatdebatten inte har förstått att frågan handlar om att ersätta de fossila bränslena med något annat - okänt vad?
Men hur blir det då? Kommer det att fungera? Kan nio miljarder människor, eller ganska många av dem, bara sluta använda fossila bränslen? Eller är det bara en plattityd? På något sätt måste väl mänskligheten få energi till värme, transporter, industri, ljus, matlagning mm?
Det svåra är väl att veta vad man ska använda istället för fossila bränslen? De som är emot fossila bränslen är ju även ofta emot kärnkraft. Det är väl det som är tiotusenkronorsfrågan? Finns det över huvud taget alternativ som kan försörja 9 miljarder människor med energi utan att driva upp temperaturen?
Har Isabella Lövin uttryck sig som i inledningen, eller har DN ryckt ett uttalande ur sitt sammanhang och lyft fram det på ett fördummande sätt?
Om det är så att mänsklig verksamhet värmer upp klimatet och om det är så att de kurvor som presenteras, vilka visar hur mänsklig verksamhet ökat temperaturen stämmer, då har det inte behövts mycket vare sig människor eller industriella processer för att rubba balansen och öka temperaturen. Dels indikerar det att klimatet under lång tid varit ganska opåverkat av en ökande mänsklig närvaro på jorden och dels visar det att industrialiseringen fått klimatet att skjuta iväg som en raket. Orealistiskt? Kanske - kanske inte? Men om det stämmer visar det att det inte räcker med att bara någon miljard människor lägger om sin energianvändning. Om det är så måste man även beakta kommande folkmängdsöknings inverkan på klimatet. Det gäller vare sig vi lär oss äta kackerlackor eller inte, vilket de mest optimistiska överlevarna tror att är lösningen på mänsklighetens problem.
Personligen tror jag nog att man, om man vill att mänskligheten ska överleva, måste kunna hantera folkmängden. Det är något som mänskligheten aldrig klarat. Det har sedan tidernas begynnelse bara funnits ett sätt att verksamt reglera mängden människor och det är när naturen genomför det. Och det är väl det naturen håller på och förbereder just nu? Det sker inte bara med klimatet. Det sker även med kollapsande näringskedjor i haven på grund av försurning och plastförorening, med antibiotiskaresistenta sjukdomar, med pollinatörer som slås ut av jordbrukets monokulturer och bekämpningsmedel samt med den genetiska utarmningen av våra grödor som kraftigt exponerar oss för risken att exempelvis hela veteproduktionen kan slås ut på kort tid - globalt - av en enda sjukdom. Framför allt det sistnämnde var ett problem som vi inte hade innan människan fick för sig att leka gud efter några år på högskolan.
Om det som de flesta av oss nu tycks tro, att det är den ökande mängden koldioxid i atmosfären som får temperaturen att öka, finns det en intressant följdfråga. Hur stor är långtidsverkan av koldioxiden ifall mänskligheten mot all förmodan skulle lyckas att nedbringa utsläppen? Liknande följdfrågor finns för andra hot mot mänsklighetens överlevnad, så som den kvardröjande effekten av de bekämpningsmedel som vi med en dåres glada humör sprider över våra åkrar? Om detta vet vi inget. De uppgifter vi kan få av industrin är inte nödvändigtvis att lita på, om de alls vet själva.
Frågan om mänsklighetens överlevnad har blivit en fråga om bara klimatet. Det finns en mängd lika allvarliga hot, både var för sig och tillsammans som ter sig ungefär lika allvarliga. Det förefaller allt mer vara så att klimatfrågan utvecklas till en karriärfråga, ett sätt - inte att rädda mänskligheten utan istället ett sätt att ta sig närmare köttgrytorna. Om man värnar mänsklighetens överlevnad är det inte trovärdigt att bara fokusera på klimatet och om sammanhang varom vi i slutändan ändå vet väldigt lite.
Det vore bra om det fanns enkla och geniala lösningar med vars hjälp mänsklighetens överlevnad ska kunna säkras, men jag tror inte att vi ska sätta vår lit till att några sådana kommer att stå till buds.
Falun söndagen den 1 december 2019
Mikael Styrman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar