onsdag 25 november 2020

Trumps krokodiltårar

 .

I floden av reportage från amerikanska valkampen som våra propagandaorgan översvämmades med fanns ett antal inslag i vilka Donald Trump pratade nedsättande om och varnade för poströstning.


Med kännedom om att det i hög grad är demokrater som brukar poströsta såg det onekligen ut som om Trump förberedde ett valfusk som skulle gå till så att republikanska väljare påverkades att rösta i vallokalerna, så att främst demokratiska röster skulle påverkas om republikanerna lyckades undanröja eller få ogiltigförklarade poströster i mängd. Sannolikt var det många som förstod och tyckte illa om Trumps odemokratiska metoder.


Att Trump trodde att det skulle lyckas är inte så konstigt, tycker jag. Ledande republikaner i USA har länge utmärkts av en anmärkningsvärd skrupelfrihet och en nästan total avsaknad av känsla för fair play.


Det säger förstås mycket om Trump att han dels planerade för att göra så och dels räknade med att andra skulle delta i hans fulspel. Det säger förstås också mycket om de ledande republikaner som faktiskt stöttade Trumps skumma metoder.


Nå, ledande republikaner behöver inte vara så ledsna för den sakens skull. Mycket tyder på att de kommer att vara i position att ägna sig åt sin favoritsysselsättning - att göra livet omöjligt för en demokratisk president.


Falun onsdagen den 25 november 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: