onsdag 8 september 2021

Döden i kista för mänskligheten

 .

Det har sagts tidigare och det förtjänar att sägas igen. Ett bibehållet bilsamhälle och en snabb övergång till elbilar vore döden i kista för mänskligheten.


Ett sådant scenario skulle kraftigt accelerera klimatförändringarna. Driftdugliga, rent av utmärkta, bilar skulle skrotas. Tillverkningen av nya bilar och utbyggnad av infrastruktur för att hålla dem i drift skulle resultera i kraftigt ökade utsläpp samt onödig och skadlig resursförbrukning. Stora mängder bilar skulle dessutom sedan köras på el, producerad med hjälp av kol, olja och gas.


Ändå är det väl troligt att just så kommer det att bli. Som en sorts kollektivt självmord. Vårt samhällsbygge har ju gång på gång, i modern tid, visat sig oförmöget att hålla borta stollar, psykopater och grova brottslingar från makten. Så det det mesta talar för att politiken kommer att präglas av det som är bra för psykopater och brottslingar på kort sikt och en katastrof för mänskligheten på lite längre sikt. Samtidigt kommer de som leder oss över avgrunden att slå sig för bröstet och förklara att just deras politik är bra för miljön. Och de kommer därvid att spela på en av mänsklighetens sämsta egenskaper: vår vilja att få höra att allt är bra, att det inte finns någon anledning till oro, att vi kan fortsätta vår destruktiva livsstil.


Mänskligheten har framför allt tre stora frågor att hantera akut - om mänskligheten vill överleva: Överbefolkningen, Bilsamhället och Onödiga transporter över halva jordklotet. Sedan finns naturligtvis en mängd något mindre frågor som också dödar mänskligheten, men troligen på lite längre sikt. Men det är de stora frågorna som mänskligheten bör fokusera på - om mänskligheten vill överleva.


Falun onsdagen den 8 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: