.
Jag blev mycket förvånad när jag fick veta att det bara finns fem grisgårdar med sammanlagt hundratalet grisar i den smittade zonen i Västmanland. I de trakterna… På ett område som är 100.000 hektar stort… För lite för att vara en slump?
Det finns nog anledning att misstänka att man dragit områdets gränser så, att gränsen placerats strax innan större grisgårdar, så att de uteslutits från zonen? Även sådana med åtskilliga tusen grisar. De mindre grisgårdarna inne i området struntar man i. Det är småfolk. Det är riskfritt att slakta bort deras tamgrisar. Småfolk står med mössan i handen när politruker far fram.
Den ”smittade zonen” ser inte alls ut som sådana brukar göra i ett inledningsskede. Det brukar vara en cirkel, vars centrum överensstämmer med ett vägt centrum av de platser där man funnit de sjuka djuren. Långt senare kan området säkert förändras och anpassas, men initialt är det en cirkel.
Enligt uppgifter från vanligtvis välunderrättade jägarkällor har man heller inte tillfrågat jägarexpertis när man bestämt områdets gränser.
Epizootologen berättade i TV att man lagt gränserna så att man hade fått naturliga gränser och hinder. Jag fick en bild för mitt inre av hans beskrivning, innebärande gränser som utgjordes av vidsträckta vattendrag, stup, murar och viltstängsel. Men det stämmer dåligt med verkligheten, av kartan att döma. Det finns större vattendrag, men inte vid områdets yttre gränser. Murar torde knappast finnas i området, möjligen stup i någon begränsad omfattning, men det låter sig inte bedömas av den publicerade kartan. Längs de helt dominerande delarna av gränssträckningen förefaller det av kartan som ytterst osannolikt att det skulle finnas viltstängsel.
Av den på kartan inritade gränsen att döma har man delvis följt befintliga vägar, dock inte sådana som kan förväntas ha viltstängsel. Men det verkar man inte ha gjort till alla delar. I de delar man inte följt vägarna tycks det åtminstone av kartan vara så att där inte finns andra naturliga avgränsningar som kan hålla vildsvin inne i området.
Varför fäster då epizootologen sådan vikt vid en beskrivning av den ”smittade zonen” som inte stämmer med verkligheten?
Jag vet inte. Jag vet för lite. Jag skulle vilja veta mer. Men jag tror att det finns i huvudsak fyra skäl som bestämt hur den smittade zonen ska se ut:
Ett.
Gränsen har dragits så att större grisgårdar har uteslutits från området. De kan finnas strax utanför, men de finns inte i området, vilket är en fördel när ägarna inom zonen ska få sina grisar tvångsslaktade.
Två.
Mindre grisgårdar som förväntas vara ofarliga att slakta har inkluderats i zonen.
Tre.
Karl Hedin.
Fyra.
Fyndplatser för sjuka och döda vildsvin.
Jag vet som sagt inte, men jag misstänker att zonen har fått sin utformning för att politrukerna ska kunna misshandla Karl Hedin. Ge tillbaka för gammal ost, som det heter. Med andra ord hämnas för att man inte lyckades sätta dit honom för vargjakt och samtidigt gömma sig bakom den mer hedervärda svinpestbekämpningen. Jag vet av tidningsskriverierna att Karl Hedin äger ca 20.000 hektar av zonens totala 100.000 hektar. Det är ungefär två tredjedelar av Hedins skogsinnehav, sett till arealen. Möjligheterna att avverka på arealen kan medföra att det värdemässigt för Hedin motsvarar mycket mer än, eller lika gärna mindre än, två tredjedelar. Jag vet inte var i området Hedins skiften finns? Det vore intressant att få saken belyst. Men det är troligen Hedins skiften och deras läge som har kommit att bestämma zonens utformning.
Den ”smittade zonen” är möjligen ändå i första hand avsedd att bekämpa pestsmittan. Men den är förmodligen i åtminstone andra hand utformad för att komma åt Karl Hedin och den har i tredje hand fått sin utformning för att det inte ska vara uppenbart att viljan att komma åt Hedin har fått styra utformningen av zonen. Därav zonens i dylika sammanhang världsunika utformning. Det handlar om att sopa igen spåren efter skurkstrecken.
Sannolikt är hela påhittet med att skapa en No-Go-zon till för att komma åt Karl Hedin. Något sådant förbud är nämligen inte alls nödvändigt för att bekämpa svinpesten. Tvärt om försvårar det förmodligen arbetet.
No-Go-zonen med fyndplatserna inlagda |
Falun tisdagen den 12 september 2023
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar