.
Nyheter och Väder i SVT tuffar på i sina sedan länge inkörda hjulspår.
När en läkare eller brandman ska intervjuas i TV sitter de alltid i studion iklädda full stridsmundering i enlighet med TV:s egen liturgi. Läkaren i vit rock och med stetoskop. Brandmannen i skyddskläder och åtminstone näst intill med yxa och hjälm.
På motsvarande sätt är det alltid storm och naturkatastrof när det snöar.
Till idag, och förresten flera dagar i rad, har det förutspåtts stora mängder snö, eller upp till 30 cm - dagligen - om man får försöka tolka de överdrivna prognoserna.
När det pratas storm i TV skickas ett team i södra Sverige ned till hamnen för att där filma en reporter utan mössa, framför havets krusade yta.
Längre upp i landet - i Stockholm - står en reporter och berättar om ”stora trafikstörningar” framför en Essingeled(?) som i bakgrunden tuffar på precis som vanligt, må vara att vägkanten ser lite vit ut, men det beror väl mest på att den inte hunnit bli svart än, eftersom det nyss snöat någon centimeter.
Ännu längre upp i landet står Berno Jonsson vid E4:an utanför Ånäset och berättar om att det kommit 50-100 cm snö, men runt Berno är det av bilderna att döma max 10-15 cm snö på ängarna. Inte heller halkprovet vill lyfta ordentligt. Vägbanan tycks sträv som attan när Berno förtvivlat försöker få skorna att glida på vägbanan.
Någonstans har man hittat en somalier som har fastnat i snön med en distributionslastbil på någon småväg invid ett bygge. Ett snabbt växande problem förstås. Det har de nog rätt i på TV. Vem har skickat ut en somalier med bil när det snöar?
Man kan ju naturligtvis låta sig roas av att SVT:s personal beter sig som ”löjliga familjen”, men det har ju förstås en allvarlig underton också. Det förröder TV:s trovärdighet och överlåter åt människorna att göra en egen bedömning - utan det beslutsunderlag som TV skulle kunna tillhandahålla. Det vill säga, det blir som för 100 år sedan trots att vi har både rikstäckande och global nyhetsbevakning och meteorologi. Människorna hänvisas till att titta på termometern och barometern, sedan gå ut och titta på himlen och känna efter hur mycket det blåser. Men varför ska vi då betala för TV:s väder-charader?
Vad är problemet?
Är det för mycket folk på TV? Idioter som styr nyhetsinnehållet? Eller är de kanske utbrända efter allt för många autentiska väderreportage i landet nästan utan naturkatastrofer?
Falun onsdagen den 29 november 2023
Mikael Styrman
.
1 kommentar:
Väder verkar vara det största inom TV4, minst tio st väderspåare verkar avlösa varandra under veckorna.
Skicka en kommentar