måndag 20 november 2023

Språkliga analfabeter i byråkratin?

 .

Jag blir lika förvånad och beklämd varje gång jag hör människor i den ofantliga sektorn kalla människor som får vård och hjälp i hemmet för ”brukare”.


Det är ju ett uttryck som andas total avsaknad av språklig förståelse. Det skickar ett budskap till alla som hör det att den människa som kanske hela sitt yrkesliv arbetat och slitit och dragit in pengar till den ofantliga sektorn är en brukare - underförstått en förbrukare, en missbrukare. En människa som genom aktiv handling tilltvingar sig och förbrukar något som underförstått inte tillkommer personen.


Att använda ett sådant uttryck om människor som utan egen möjlighet till val behöver få hjälp med dagliga bestyr är fullständigt groteskt.


Sluta för helvete att uttrycka er nedsättande om människor som inte gjort något fel, utan tvärtom arbetat och slitit för att ni i den ofantliga sektorn ska ha ett avlönat arbete att gå till.


Välj en annan term i stället, som inte andas förakt mot de människor som behöver er omsorg.


Språket har faktiskt betydelse. I det här fallet har det en inverkan på hurdan omsorg människorna får av omsorgens personal. Kan man uttrycka sig nedlåtande om människorna kommer man snart också att behandla dem nedlåtande.


Falun måndagen den 20 november 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: