onsdag 16 september 2009

Slavar och stulna bär - Polarica i bärskogen.

.


De senaste veckorna har vi genom Uppdrag Granskning fått bekräftat det vi länge misstänkt. Att bärbranschen, med Polarica i spetsen, utnyttjar människor å det grövsta. Fattiga människor luras att pantsätta sina gårdar för att resande över halva jordklotet för lånade pengar komma till Sverige och plocka bär till priser och villkor i övrigt som inte är något annat än slavhandel.Brist på bär OCH låga priser.

En sak saknade jag i ett i övrigt utmärkt program. För mig känns det väldigt märkligt att det både var brist på bär och låga priser. Jag hade gärna sett en förklaring till detta. Brist på bär borde leda till höga priser – inte låga. Var förklaringen att det var gott om bär någon annanstans? Varför var i så fall inte dessa plockare där var bären fanns? Var förklaringen istället att utebliven prisbildning på grund av kartellbildning höll nere priserna på bär? Viktiga frågor som gärna hade fått komma fram i programmet men vars svar kanske kräver en stor arbetsinsats för att utveckla?


Ensamrätt på uppehållstillstånd.

En ny ingrediens, åtminstone i det att det skett så synligt, är att i år fick inte Thailändare som brukar komma hit och besöka släktingar över huvudtaget något uppehållstillstånd, vare sig de hade för avsikt att plocka bär eller inte. Uppehållstillstånd var förbehållet Polaricas och de andra bärpatronernas slavar. Någon annan göre sig icke besvär. Svenska myndigheter i allians med banditer – inte första gången, men sällan sker det så synligt.


Obefintlig skyddsfond med myndighetens goda minne.

Man kan inte undgå att känna vrede när dessa bedragare slingrar sig när Uppdrag Granskning konfronterar dem med frågor om skyddsfonden. Det är uppenbart att de ljuger, men de ljuger ändå. Uppenbarligen är de även väl införstådda med att inte plockarna kan klara sig på de erbjudna villkoren.


Äras den som äras bör.

Men, äras den som äras bör. Var är den största av alla stora företagare nu? Ska du inte komma fram och slicka i dig av berömmet? Kliv fram i ljuset och berätta för oss, hur du sydde ihop lösningen med Migrationsverket. Berätta för oss, hur man tjänar femton miljoner per år på att uppsåtligt plundra människor som knappt har mat för dagen. Berätta, så att alla mottagare av dina skattefinansierade allmosor och stipendier kan känna sig riktigt, riktigt stolta nästa gång du, ackompanjerad av pukor och trumpeter, kommer viftande med dina nålbrev.


Allemansrätten ingen industrirätt.

Det verkar nästan inte att gå att få stopp på gangsterhövdningarna på vanligt legalt sätt. Rättsväsendet tycks inte bidra med något. Riksåklagarens specialenhet mot korruption är – Gud vet var? Kanske i bärskogen – åtminstone inte på jobbet? Men allemansrätten är en hävdvunnen sedvana som ger människor som färdas över annan mark rätt att äta bär. Den ger ingen industri rätt att hämta plockare var som helst i världen ifrån och nyttja skogsägarens mark till egna kommersiella intressen. Till nästa år blir det stopp på det. Ingen kommersiell bärplockning sker utan att bärplockaren löst bärplockningskort hos markägaren. Sveriges skogsägare har ingen anledning att som enda skogsägargrupp i världen låta sig plundras av bärbaronerna eller ens att låta hela världens plockare hämta sina bär just på svenska skogsägares marker, köra sönder deras vägar och skräpa ned i skogen för att inte bärpatronerna, förblindade av girighet och hänsynslöshet, ens ids informera utländska plockare om att vi inte svinar ned skogen i Sverige.

Nu får det vara nog med ditt och Polaricas hänsynslösa härjande Allan. Så här får man inte behandla människor. Särskilt inte när man är statsbidragsfinansierad.Gulag-Kolmården fredag den 15 september 2009

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: