tisdag 8 mars 2011

Fernissa inte lösningen

.
Näringsminister Maud Olofsson öppnar nu för en ”justering” av elskatten. En skatteväxling där skatt flyttas från konsument till producent, men följaktligen är kvar i samma kedja. Med andra ord en skatt som döljs för den som betalar den - ett gammalt sosseknep. Vad håller egentligen regeringen sig med för medarbetare på näringsdepartementet? Låter nog så populistiskt. Har alla drabbats av hybris på näringsdepartementet? Tror de att vi alla är efterblivna och att de är de enda som kan tänka i det här landet?

Elskatten är en styggelse - visst! Men den är inte orsaken till att elmarknaden inte fungerar. Att justera elskatten som lösning på elmarknadens problem vore som att spotta en törstig kamel i halsen.

Man kan känna förtroende för Mauds förslag till lösning om man också är benägen att tycka att det vore en bra idé att stryka fernissa på ett sjunkande skepp.

Umeå den 8 mars 2011
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

Helt rätt Mikael. Tänk om alla kunde ägna sig åt att det är priset på EL som är en styggelse. Vi var lovade billigare el. Men vad jag vet har vi aldrig blivit lovade lägre elskatt. En sak till, de senaste 5 åren har elskatten stigit med knappt 2 öre/kWh. Varför har ingen gnällt förrut om skatten! Dimråder mor Maud, dimridåer.

Anonym sa...

Varför inte söka som rådgivare till Elmarknadsinspektionen eller näringsministern; Du som tycker att Du har så kloka insikter och vet allt om allting.

Besserwisser kallas det visst i ett av våra södra grannländer.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Varför det? Om de vill ha råd söker de väl mig istället?
Hon skulle nog för övrigt må bra av det. Hon tycks ju ha hamnat i dåligt sällskap. Och det behöver man inte vara särskilt mycket besserwisser för att inse.

ulf sa...

Du pratar mycket om psykopater Mikael, och har helt rätt. Ett samhälle består av en skrämande stor del psykopater. Rent allmänt är det ca 2% av en befolkning, men hör och häpna(eller inte) ca 10 % av maktmänniskorna är äkta psykopater, mycket skrämmande, då man vet att dessa påverkar sin omgivning och sina underordnade väldigt mycket. En av psykopaternas vanligaste knep är att förminska sina upplevda fiender genom att kalla dom rättshaverister. Dessa pesthärdar i vårat samhälle är ganska lätta att identifiera om man har lite grundkunskaper, och jag kan säga så mycket Mikael att du är rätt på några av dom. Ha det bra.

Anonym sa...

Till Ulf!

Det här med att psykopaten förminskar sina upplevda fiender genom att kalla dem rättshaverister har du helt fått om bakfoten. Några sådana belägg har aldrig bevisats utan det påvisar snarare din okunskap i ämnet genom denna amatöranalys.

Psykopat och rättshaverist har heller ingenting med varandra att göra utan är två skillda ting. Det finns inga studier som överhuvudtaget pekar i den riktningen.

En person hemfallen åt rättshaveri är en person som påstridigt hävdar sin rätt i juridisk bemärkelse. En sådan person ägnar orimligt mycket tid och energi åt att försöka ändra beslut och åtgärder som går denne emot.

Psykopat däremot är en personlighetsstörning som karaktäriseras av brist eller total avsaknad av grundläggande sociala färdigheter och känslor som medkänsla och empati. Personer som lider av psykopati är utpräglat egoistiska.

Att 2% av befolkningen kan ha psykopatiska drag kan nog stämma, även att det bland högre ledare finns fler med psykopatiska drag än bland genomsnittsbefolkningen stämmer också, dock mycket mindre än 10%

Vidare kan man säga inom ledarskapet att psykopati är en nyckel till framgång hur konstigt det än låter, men så är det.

ulf sa...

Självklart är psykopati en nyckel till framgång va fan tror du maktmänniskor kommer ifrån. Att dom är onda och likgiltiga mot sina medmänniskor, är givetvis en fördel när dom ska gå över lik. Var skrev jag att rättshaverister har nåt samband med psykopater?
Vi kan inte skydda oss mot dessa psykopater, annat än genom att påtala att dom är det, och hoppas på att människor blir förbannade och säger att nu får det vara nog....vi vägrar att styras av detta pack. Det är alla människors förbannade plikt att bli förbannade.