tisdag 21 juni 2011

Dyra eller billiga nättariffer?

.
Idag fick vi veta att regeringen gör av med etthundranitton miljoner ( 119 000 000 ) kronor på information. Någon annan skulle säga att regeringen använder dem till propaganda. Ytterligare någon annan skulle säga att regeringen använder etthundranitton miljoner kronor av våra pengar till att ljuga oss fulla.

Vad får vi då för pengarna?

Tja, idag fick vi veta att Övertorneå har dyrare nätavgift än Luleå. Övertorneå sades även vara dyrast i landet och Luleå billigast. Var det en väl förborgad hemlighet tidigare? Däremot fick vi inte veta hur utredningen var gjord, vilka parametrar som använts, vilken säkringsstorlek, vilken förbrukning osv. Så långt räckte inte propagandapengarna. Inte heller propagandaorganens kritiska journalistiska granskning av maktens sagor.

Vi fick inte heller veta att Ekfors nät tvångsförvaltats tre gånger till mångmiljonkostnader och varit med om en tvångsinlösenprocess. Och vi fick inte veta att inget annat nät tvångsförvaltats. Man glömde också att berätta att den senaste tvångsförvaltning som Maud Olofsson & Co ägnat sig åt hittills inneburit att staten tagit alla intäkter under så här långt nio månaders tid och lämnat oss att sköta nätet helt utan intäkter.

Tvångsförvaltaren å sin sida leker bort elnätskundernas pengar på för kunderna helt onyttiga administrativa tjänster som levereras av parasiterande konsultslödder som står i närheten och gapar som fågelungar. Förr går jorden under än en parasit skäms.

Hur skulle nättarifferna se ut i andra delar av landet om de hade ägnats samma uppmärksamhet som vi av de tjuvaktiga statsanställda krutuppfinnarna? Det skulle jag vilja veta. Inte kan det väl ha funnits någon som på allvar trott att tvångsförvaltning av landets kanske bäst skötta elnät skulle leda till lägre tariffer? Det måste i så fall handla om självbedrägeri - om att rättfärdiga stölderna inför sig själv.

Vad ska man säga om detta då?

I ett land där vägarna håller på förvandlas till krondiken av inget annat skäl än en kombination av dumhet och girighet. Där tågen stannar när det börjar snöa därför att pengarna som skulle använts till förnyelse av järnvägsnätet lekts bort av idioter i Hallandsåsen. Där sjöfarten också stannar när isen lägger sig därför att makthavare tillåts hyra ut den största isbrytaren Oden - alias Anton Swedberg - för pengar under bordet. I ett land där exempelvis Obol-bedrägerierna inte får utredas på grund av politiska koryféers deltagande.

- Det är väl bara konsekvent.

Men, var det detta vi röstade för? - Inte jag i alla fall.
Nog hade jag högre förväntningar på regeringens kompetens och heder.

Övertorneå den 21 juni 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

svenne sa...

Blev lite nyfiken på hur du sätter nätavgifterna? Jag betalar Vattenfall 9940kr+moms/år för 50A huvudsäkring avs abonnemanget. Vidare ligger överföringen nu på 9,60 kr/kwh+moms (övrig tid). Skulle jag ha dyrare eller billigare om du vore min nätägare? Eller är det dom med lägre ampere som har högre avgifter hos dig? Kan inte se något problem med det i så fall, strömmen torde ju vara lika dyr att dra fram oavsett om man har 20 eller 50 ampere på huvudsäkringen?

Mikael Styrman sa...

Svar till sign ”Svenne”:

Jag har skrivit några rader om hur vi sätter våra tariffer i en egen blogg ”Så här sätter vi nättarifferna”.