fredag 17 augusti 2012

Systemfelet bakom katastroferna

.
Den tidigare DN-reportern Ann-Marie Åsheden har skrivit en bok, ”Förbannelsen”, i vilken hon vill nyansera bilden av den numera avlidna förre Palme-utredaren Hans Holmér. Bakgrunden är att hon medan Holmér var ledare för Palme-utredningen hade full insyn i den emedan hon var förtrolig med Holmér. Dock mot förbindelse om att inte skriva om det hon fick veta förrän mördaren var gripen.

Jag har tidigare här på bloggen redogjort för min syn på Palme-utredningen. Att utredningen havererade därför att regeringen på ett olagligt sätt tog aktiv del i den genom att tillsätta en politruk i utredningen, utöver Holmér, med syftet att få utredningen ATT haverera. Palme-utredningen blev därför i så måtto en framgång för regeringen samtidigt som den blev en katastrof för rättsväsendet. Därför ska jag inte trötta läsekretsen mer med den saken.

Det som däremot är intressant med Åshedens bok är den förtroliga relationen som hon uppvisar mellan staten och det som borde vara ”den tredje statsmakten” – mellan den granskande och den granskade. Just denna sammanblandning av rollerna är den förmodligen viktigaste orsaken till den så utbredda rättsröta vi just nu upplever i Sverige.

När journalistiken inte upplever sig som granskare, utan istället blir ett med staten, förlorar systemet sin förmåga till renhållning från såväl korruption som inkompetens.

Just häri finns förklaringen till att Palme-utredningen kunde förvandlas till pajaserier. Men det är också den förmodligen viktigaste anledningen till att utredningarna om morden på Catrine da Costa, Cattis Falck och Lena Gräns, krigsmaterialinspektören Carl Fredrik Algernon, JAS-mutorna, Bofors-mutorna och alla de numera uppmärksammade Thomas Quick-målen förvandlades till de katastrofer ur rättssäkerhetssynpunkt som de blev.

Föga förvånande har Dagens Nyheter också spelat en aktiv och betydande roll i vilseledandet av allmänheten och mörkläggningen av den organiserade statsbrottslighetens stöld av Ekfors-bolagen.

Gulag-Kolmården söndag den 12 augusti 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: