fredag 9 november 2012

Kalle Anka och kronförsvaret


.
fick vi se den. Den tillrättalagda förskönade historien om hur det gick till när 100.000 svenska företag drevs i konkurs 1992.

Men det som SVT igår, tisdagen den 6 november 2012 , sände var åtminstone delvis en gravt förvanskad bild av vad som verkligen utspelade sig. Ett försök till äreräddning av stollar och psykopater som för att rädda bankmaffian drev 100.000 svenska företag i konkurs .

Samtidigt var berättelsen delvis riktig. Det stämmer att våra politiker och vår riksbankschef uppträdde som Kalle Anka och hans vänner i det att de till oss andra förmedlade en barnslig bild av den rådande situationen. Programmet återberättade politikernas bild till folket av ett land utsatt för ett ondskefullt och illasinnat angrepp från en fientlig omvärld. När det som egentligen utspelade sig var att man länge hade fört en politik som resulterade i stora skevheter beträffande den bestämda växelkursen i förhållande till det verkliga värdet av vår krona, till följd av landets ekonomiska utveckling visavi omvärlden.

l en marknadsekonomi som inte är förstörd av politiska dilletanters inkompetenta beslut strävar ekonomin mot att utjämna sådana skevheter. Det är marknadsekonomi fungerar. Finns det ett högt pris en nyttighet någonstans grund av exempelvis begränsad tillgång strömmar utbudet dit från marknader med god tillgång och lågt pris. Finns det ett reglerat pris en valuta, som inte motsvarar det verkliga värdet , strävar marknadsekonomin  mot att utjämna det. Försöker man hindra detta får man småningom svartväxlare i gatuhörnen som svarar för det jobbet, som i de andra gamla sovjetstaterna.  Det är inte illasinnat. Det beror att människor inte vill ha en valuta som de inser att är övervärderad och kommer att förlora sitt värde.

Det var uppfriskande att åter se hur psykopaterna matade oss med helt verklighetsfrämmande lögner. En annan sak som framkom tydligt var, åtminstone för den i frågorna insatte , hur man nyttjade situat ionen till att genomföra "krispaket " som man eljest inte vågade göra , av rädsla för att förlora sin plats vid köttgrytorna. Men de hade aldrig någon betydelse för valutakursen och det fanns inte heller kartan att de skulle kunna det. Skevheterna var resultatet av en under lång tid förd ansvarslös politik. Och det som behövdes var att mycket tidigare låta det slå igenom fritt kronans värde .

Det är svårt att vara säker på, om alla politikerna själva trodde att krispaketen skulle ha någon betydelse eller om någon hade lurat dem i sin tur. Kan en extremt begåvad och verbal person som Carl Bildt exempelvis inte förstå dessa samband? En som kan hålla tjogtals med ärenden i luften samtidigt utan att någon enda boll hinner ned till marken? Det har jag mycket svårt att tro. Visserligen kan man lära en papegoja att repetera enkla fraser. Kanske kan man också lära den att förstå innebörden av någon av dessa. Men det gör inte papegojan till en självklar gäst i "Snillen Spekulerar" varför jag tror att möjligheten att åtminstone tongivande politiker inte förstod vad som pågick måste uteslutas.

Självklart visste de att alltihop handlade om att rädda maffians bankväsende Sveriges små- och medelstora företagares,  Sveriges entreprenörers bekostnad. Och det förtigdes mycket noggrant att den stora återlåtningen av företag i Sverige skedde genom att bankmaffian fick Carte Blanche att låsa bankkontona och säga upp lånen för företag som inte alls var illa däran, för att rädda sig själva.

Hade det funnits ett "Leni Riefenstahl-pris" till särskilt förtjänta program för politisk propaganda borde det här avsnittet av "Svenska händelser" åtminstone ha blivit nominerat till 2012 års pris.

Nu när TV har kommit igång med gamla repriser kanske vi kan se "The Muppet Show" i repris också? Det här kom nära men nådde inte riktigt ända fram. Lika töntigt, men riktiga The Muppet Show är roligare.

Det är riktigt som Carl Bildt sade i programmet - att ett misslyckande är ett misslyckande och också ska kallas för ett misslyckande. Men jag vill tillägga att maffiastyrd brottslighet också ska kallas för maffiastyrd brottslighet. Sådan bör lagföras och för att det ska vara möjligt bör vi ta bort preskriptionstiden maffiastyrd brottslighet som utförs av förtroendevalda.

Gulag-Kolmården onsdagen den 7 november 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: