tisdag 20 juni 2017

Pil och båge inte alltid billigt

.
Botswanas president svarade på en fråga från DN: ”Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar istället. De är till och med billigare än drönare.”

Det var aningslöst svarat. Eller okunnigt? Det kan man nämligen inte alls vara säker på. Drönare är snart - eller egentligen redan - var mans egendom. Små tekniska underverk med imponerande egenskaper till redan mycket överkomliga priser. Utom när Svenska Polisen upphandlar. Det som en privatperson, med egna pengar, köper för 20.000 det köper svenska polisen in för 2 miljoner skattekronor per styck. Må vara att de inte är exakt likadant utrustade. Men om man lägger på lite grand på det privata alternativet för det vanliga lull-lullet som polisen alltid köper vare sig det behövs eller ej, därför att det gör upphandlingen svårare att genomskåda, då blir beloppen ca 60.000 respektive 2 miljoner - per styck! Då undrar naturligtvis vän av ordning i vems fickor de resterande 1.940.000 kronorna - per styck - hamnar?

Därför bör Botswanas president uttrycka sig lite försiktigare. Om Botswana köper pil och båge, och har lika dålig ordning på sin upphandling som den Svenska Polisen, är det inte säkert att pil och båge är billigare än drönare. Men så korrumperad är kanske inte Botswanas upphandling? Landet ligger ju trots allt långt härifrån - i södra Afrika!

Falun tisdagen den 20 juni 2017
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: