tisdag 20 juni 2017

Pil och båge?

.
Vart åker en afrikansk hövding som är på jakt efter mutor? Till Sverige naturligtvis, som är känt världen över för statliga och halvstatliga organisationer som leker företag världen över med hjälp av mutor som främsta försäljningsargument, påhejade av skenheliga politiker och en attrapp till rättsväsende.

Botswanas president Ian Khama är därför i Sverige nu och fikar efter mutor. På köpet kan Botswana begåvas med ett antal Gripenplan. Ja officiellt heter det naturligtvis inte så utan man säger att man är på väg att köpa Gripenplan. Men en okorrumperad nation som ska upphandla krigsmaterial skickar inte en president med kollekthåven. Man skickar en delegation med yrkesmän. Det är till och med så att man istället uppvaktas hemma av den som vill sälja något.

Mutfiskandet med hjälp av Gripenplan kritiseras av den politiska oppositionen på hemmaplan, enligt DN. Hövding Khama svarar: ”Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar istället?” Det kan vara svårt att ”höra” sarkasmen i översatt och skriven text. Så inte i detta fall.

Men det är ett känt faktum att mycket var bättre här i världen så länge mer eller mindre kriminella negerhövdingar hade pil och båge istället. Då fanns det inte barnsoldater utrustade med maskingevär och handgranater under ledning av än den ena och än den andra skurken. Nu bedriver istället korrumperade ”affärsmän” i industrivärlden en sorts mutfinansierade utrotningskrig i tredje världen. Mer krig, förföljelse och terror mot den egna befolkningen resulterar i mer mutor till negerhövdingar av den gamla stammen.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att ”detta är en fråga för Botswana som andra inte ska lägga sig i”, fortfarande enligt DN. Det har onekligen hänt en del sedan det upprörde en svensk statsminister och en nationalsocialdemokratisk partiledare att hänsynslösa - och straffriförklarade - mutande svenska affärsmän ägnar sig åt att med mutors hjälp initiera folkmord i Afrika.

Falun tisdagen den 20 juni 2017
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: