söndag 22 mars 2020

Medias girighet skapar Corona-masshysteri

.
Det går att förstå att det säljer tidningar, drar lyssnare till radion och tittare till TV:n att rapportera med snaskiga rubriker om alla plågade och döda till följd av Coronaviruset. Under en tid drar det även annonsörer till mediabolagen. Ända tills annonsörerna går i konkurs.

Det är lätt att förstå att detta ekonomiska incitament styr rapporteringen i kommersiella nyhetsföretag. Men även i icke-kommersiella sådana finns jämförbara ekonomiska incitament, även om det inte är lika tydligt i dem. I de senare påverkas deras position och status, redaktörers och journalisters karriärer, deras anställningsbarhet, befordran och löneutveckling i likhet med hos kommersiella institutioner.

Man bör hålla det i minne när man följer Corona-bevakningen. Låt mig ge ett exempel på hur journalistiken skrämmer livet ur folk - vanliga människor lika väl som makthavare - och  på det sättet skapar masskonkurser och massarbetslöshet.

Igår kväll plingade det för fullt i telefonerna. 973 personer hade dött i Italien under det senaste dygnet. - Underbart! En härlig flash för en hänsynslös och korttänkt journalist. Nu ska det säljas annonser…

För att man ska förstå vad det innebär, måste man ställa siffran i relation till hur många människor som dött totalt i Italien samma dygn, också hur många som hade förväntats dö utan Corona. Det är nämligen så, att det dör människor dagligen även utan Corona. I ett land med stor befolkning dör många, i ett land med mindre befolkning dör färre.

När man, som igår, rapporterar att 793 personer dött av Corona i Italien skiljer man inte på människor som haft Corona tidigare, eller sådana som haft Corona vid sin död, eller som dött av Corona. Allt blir Corona. Och som sagt - siffran är helt obegriplig utan att sättas in i sitt sammanhang.

Många av dem som dör - troligen inte alla dock - skulle därför ha dött i alla fall. Siffrorna går inte att förstå, eller tolka, utan att kunna ställas mot varandra. Det här kanske inte en ung och oerfaren journalist begriper. Men äldre och erfarnare journalister kan det här som rinnande vatten, men antingen tiger de om saken, eller så tillåts de inte publicera inslag som drar ned sensationsvärdet.

För att en svensk ska ha lättare att förstå siffrorna måste man räkna om Italiens siffror till svenska förhållanden. Så här kan en enkel kalkyl se ut som gör siffrorna begripligare:

(Alla siffror från Wikipedia.)

Italien har en folkmängd uppgående till 60 480 000 personer
Sverige har 10 120 000.
Italiens folkmängd är således 5,97 gånger större än Sveriges.

793 döda på ett dygn i Italien motsvarar således 163 döda i Sverige.

Italienarna har en genomsnittlig livslängd om 82,7 år.

Med en linjär åldersfördelning och oförändrade värden - för att hålla kalkylen enkel och begriplig - dör det i Italien 731 318 människor per år. 
Det innebär 2 003 personer per dag - utan Corona.

Italien har Europas äldsta befolkning. Jag har inte några siffror på det, men det borde innebära att antalet äldre personer utgör en större andel av befolkningen än vad som följer av en strikt linjär fördelning. Antalet ”naturligt döda” eller döda utan hjälp av Corona bör därför vara fler än nämnda 2 003 personer per dag.

Med allt respekt för att en död i Corona, att döma av information som når oss, är en minst sagt tråkig och plågsam upplevelse, är en pandemi med dagens värden i Italien inte så mycket att hänga i julgranen. Det helt dominerande antalet skulle förmodligen trillat av pinnen i alla fall - med eller utan Corona.

Applicerat på svenska förhållanden innebär det italienska dödstalet följande:

Sverige har 10 120 000 invånare 
(utöver de hundratusentals som sosseriet, Miljöpartiet och Centern inte har någon koll på).
Svenskarnas medellivslängd är 82,4 år.
I Sverige bör således dö ca 122 816 personer per år eller 336 per dag - med eller utan Corona.

Jag har just nu inte tillgång till siffror som visar hur många svenskar som dött av Corona, inte heller uppgifter som visar på hur många av dem som skulle dött ändå - Corona eller ej.
Hittills handlar det dock totalt om några tiotal som tillskrivs Corona.

Men så mycket visar redan den här enkla kalkylen, att det våra hänsynslösa galningar i media och våra stollar i politiken kommer att åstadkomma genom den globala depression med massarbetslöshet och utbredd misär, som de nu skapar med största sannolikhet kommer att betraktas som en massutrotning jämfört med vad Corona åstadkommer.

Allt detta naturligtvis skrivet med reservation för vad Corona kan komma att åstadkomma innan den härjat färdigt. Spanska Sjukan slog till i tre vågor. Våg 1 var ganska harmlös. Våg 2 var dråparen. Intressant att få belyst vore om sakkunskapen tror att man är bättre eller sämre rustad att möta en våg 2 om man tidigare varit smittad av och överlevt våg 1. Det torde rimligen komma att vara så, enligt min lekmannauppfattning.

Så här långt talar emellertid det mesta för att samhällets resurser bör inriktas mot de krafter som för snöd vinnings skull sprider masshysterin och störtar oss in i en global depression. Allmänheten kan dra sitt strå till stacken genom en köpbojkott, riktad mot företag som annonserar i media som hanterar Corona-bevakningen på ett vilseledande, egoistiskt och hänsynslöst sätt. En sådan bojkott är förmodligen ganska verkningslös om den inte kombineras med att man samtidigt informerar företagen om att man slutat köpa företagens varor därför att de gynnar en oansvarig och samhällsfarlig rapportering.

Rykten i media gör gällande att tomtarna i regeringen nu vill ha med de övriga partierna i en samlingsregering för att inte ensamma behöva få skulden för att ha kört landet i sank på grund av en ”pandemi” som hittills mest liknar en zeppelinare, så uppumpad av media att den är sprickfärdig.

Det är ett gammalt talesätt att ”i goda tider kan man göra goda affärer, men i dåliga tider kan göra förmögenheter”.  Så småningom kommer det att visa sig vilka som drog nytta av att störta världen in i depression.

Falun söndag 22 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: