.
Det psykologiska försvaret - eller maktelitens lögnfabrik, beroende på hur man ser på saken - har kickat igång igen efter att den första chocken lagt sig.
Nu kommer de fejkade opinionsundersökningarna som påstår att svenskarnas förtroende för sjukvården är stort, trots att människorna dog i sjukvårdsköer redan innan Corona-viruset angrep och trots att potentaterna hemlighöll vilka begränsade resurser vår utplundrade sjukvård kan ställa upp med när det blir allvar.
Inte ens de uppenbara bristerna på basala förbrukningsartiklar tycks störa allmänhetens förtroende enligt lögnfabriken.
Därför är det inte konstigt att propagandaorganen börjat rikta sina blickar mot USA. Ingenting är bättre när man själv har klantat till någonting, än att någon annan har klantat till det ännu jävligare. Donald Trumps USA kan i så måtto liknas vid ett fotbollslag som har lagt upp bollen på straffpunkten och kallat bort målvakten.
Enligt traditionell svensk uppfattning kan det inte annat än gå åt helvete om USA hemsöks av en pandemi, så undermålig som deras sjukvård är. I och för sig är det lätt att instämma. Men de amerikaner som har makten ser inget problem med detta. Den som har det bra i USA, vanligtvis innebärande den som är vit, rik och frisk, har inte mycket att frukta i sina gated communities. De sämre lottade i USA utmanar inte makten. De registrerar sig inte ens som väljare, vana som de är vid att gangsters kidnappar demokratin och själva tillsätter presidenten enligt sitt eget gottfinnande.
Bland de fattiga kan Corona komma att härja så pass hårt att det blir brist på människor som kan utföra vanliga arbeten. Det kan kanske bli så illa att USA måste få hål på Trumps mur illa kvickt för att snabbt få in nya fattiga som kan jobba nästan gratis.
I Europa skulle vi öppna grindarna och kalla bort vakterna - som vid en svensk gränspassage. Men eftersom USA är USA kan det lika gärna sluta med att de skjuter hål på muren själva för att släppa in ny arbetskraft och sedan skyller på ”terrorister” utifrån. Ett skäl så gott som något för att äska större försvarsanslag.
Det är nog som förre Natobefälhavaren i Europa, Wesley Clark, uttryckte saken:
”Om det enda verktyg man har är en hammare måste varje problem se ut som en spik.”
Falun onsdag 11 mars 2020
Mikael Styrman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar